«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Vocea ONG - pledeaza pentru dumneavoastra

Data adaugare: 2014-04-16
Postat de: Fundatia Alaturi de Voi Romania
Astazi a fost lansat proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!”, ce va fi implementat la nivelul Regiunii Nord Est, de catre un consortiu de organizatii din Iasi - Fundatia “Alaturi de Voi” Romania - solicitant, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii Iasi, Centrul de Dezvoltare Sociala, Centrul Diecezan Caritas, Fundatia COTE, Fundatia Iosif, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope si Fundatia World Vision Romania - toate membre in Comisia ONG din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala a judetului Iasi.
Proiectul ”VOCEA ONG pentru comunitate!” este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania si va creste capacitatea institutionala a cel putin 70 de ONG-uri din regiunea Nord Est, va aduce in atentia autoritatilor publice regionale si centrale problematica subfinantarii sectorului neguvernamental si deficientele aparute in demersul de descentralizare a serviciilor sociale.
Tot in cadrul acestui proiect se va milita pentru transpunerea nevoilor specifice din domeniul social in prioritati si obiective multianuale de sustinere si finantare de catre autoritatile locale si judetene din Regiunea Nord Est, inclusiv prin studiile EUROSTAT relevandu-se ca in Romania alocarea pentru serviciile sociale si medicale de 4,9 % din PIB este mult sub media europeana de 10%.
„Prin acest proiect, dorim sa aducem vocea ONG-urilor cat mai aproape de comunitate, sa schimbam abordarea, de la consumator de resurse la investitori care creaza locuri de munca, platesc taxe si impozite si in plus ofera servicii gratuite pentru beneficiari. De asemenea, trebuie sa se inteleaga, ca e important sa investim in servicii sociale si nu doar in prestatii sociale care creaza dependenta si nu scot persoanele din starea de vulnerabilitate. Si nu in ultimul rand, avem nevoie de un parteneriat real, public – privat, inclusiv in sfera serviciilor sociale” – a declarat dna Angela Achitei – presedinte ADV Romania.
Invitat la lansarea proiectului, dl Cristian Adomnitei – presedintele CJ Iasi, a subliniat „ mai rar mi-a fost dat sa vad in acest oras oameni atat de staruitori in domeniul lor, asa cum sunteti dumneavoastra (n.n.- cei care realizati acest proiect). Participam astazi la un exercitiu punctual – acest proiect, care este de fapt un grant nu foarte mare, dar exceptional prin faptul ca organizatii care altfel ar fi concurente, au un numitor comun care le aduce impreuna – grija fata de oameni”.
Dl Bogdan Abalasei, subprefect, a mentionat ca felicita cele 10 organizatii si ca activitatea Comisiei ONG, cea mai activa din cadrul Consiliului de Dezvoltare Economica si Sociala Iasi isi vede roadele si in acest proiect.
Reprezentantul Primariei Iasi la eveniment – dl Mihai Pricop, a afirmat ca sprijina obiectivele proiectului.
In cadrul conferintei au fost relevate si cateva aspecte de maxima importanta pentru revalorizarea pozitiei ONG-urilor in comunitate.
De pilda, in 2013, cele 10 ONG care fac parte din consortiu si care sunt angajatori pentru 547 de persoane au atras in total 14,4 mil euro, iar nivelul subventiilor din fonduri publice oferite pentru serviciile sociale gratuit acordate beneficiarilor, a reprezentat doar 1,78%, foarte putin comparativ cu alte state in care ponderea finantarii guvernamentale pentru ONG-uri este de peste 60%.  
In afara acestor cifre, pentru a fi inteleasa pe deplin importanta acestui sector, consilieri locali si judeteni din Iasi, autoritati si mass-media vor vizita, in cadrul unei caravane, serviciile oferite de ONG-uri pentru ca deciziile care vor fi luate ulterior cu privire la acest sector, sa conduca la dezvoltare si sa respecte angajamentele asumate de Romania, conform documentelor internationale la care a aderat.

Pentru ca problemele si realizarile ONG sa fie cunoscute in comunitate, tot in cadrul acestui proiect va fi infiintata, de catre parteneri, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale si ziarul ” Vocea ONG” distribuit trimestrial in 1500 de exemplare.

Proiectul va avea si o serie de activitati destinate organizatiilor neguvernamentale din Regiunea Nord Est, care sa le permita dezvoltarea, profesionalizarea si cresterea capacitatii de a oferi servicii la un numar cat mai mare de beneficiari.

Declaratiile partenerilor din proiect si fotografii de la eveniment sunt postate pe pagina www.facebook.com/VoceaONG.
Pentru detalii privind evenimentul sau alte informatii referitoare la proiect poate fi contactata -Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania, tel. 0740-513864, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro.

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org .

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile