«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Telemunca - inovatie in munca

Data adaugare: 2015-05-05
Postat de: Fundatia Alaturi de Voi Romania
O resursa umana mai bine calificata, eficientizarea timpului de lucru, reducerea costurilor cu personalul angajat, reducerea timpului si costurilor necesare deplasarii – sunt doar cateva dintre avantajele pe care le prezinta TELEMUNCA – un sistem de realizare a activitatii profesionale de la distanta, prin intermediul computerului, pe care persoanele din Regiunea Nord Est il pot invata prin proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM.

In cele doua telecentre cumulând 30 de stații de lucru complete, in sase sesiune de curs in Telemunca, abia incheiata la Iasi, au participat 77 de persoane fara loc de munca, care au invatat valoarea conceptului de „telemuncă”, in ce masura sistemul este practicat ı̂n UE ca variantă de optimizare a costurilor angajatorului și cum ar putea ei insisi sa performeze profesional prin telemunca.

Persoanele care urmeaza cursul de telemunca isi insusesc, de la partenerul italian din proiect –INFOR, informatiile si abilitatile necesare telemuncii. Din pacate, legislatia muncii nu este inca adaptata in totalitate cu ceea ce se intampla in tarile UE, telemunca nefiind cuprinsa in Codul muncii in România. 

Telemunca este definita ca fiind utitilizarea tehnologiei telecomunicatiilor pentru a inlocui, complet sau partial, deplasarea spre locul de munca si inapoi acasa. Telemunca este, deci, munca la distanta, bazata, in esenta, pe utilizarea TIC. 

Nu orice forma de munca la distanta este telemunca: intra in aceasta categorie telelucru la domiciliu part-time si full-time precum si telelucru off-line si on-line. 

Mentionam ca intreg proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” - SIM – este indreptat spre cresterea sanselor de ocupare si imbunatatirea calitatii vietii, pentru minim 270 persoane din regiunea Nord Est (someri, inclusiv someri de lunga durata, persoane inactive, persoane in cautarea unui loc de munca), prin intermediul oportunitatilor oferite de noile tehnologii informatice de telecomunicatii (telemunca) si a cursurilor de formare. 

In cadrul cursului de Telemunca, au participat 227 de persoane, in 6 sesiuni online, urmatoarea sesiune fiind programata de pe 25 mai 2015.
Cunostintele dobandite prin cursurile organizate in cadrul proiectului „Sisteme Inovative pentru Munca” – IT, Operare PC, Engleza si Formator, pot sprijini beneficiarii in gasirea unui loc de munca, iar JOBCLUB-ul le ofera posibilitatea activarii intr-o comunitate de practica interesata de valorificarea oportunitatilor de pe piata muncii. 

Proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” este implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala, in perioada martie 2014-septembrie 2015, in parteneriat cu Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, Asociatia SOCIUS si INFOR Italia, fiind cofinantat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Informatiile privind activitatile din proiectul „Sisteme Inovative pentru Munca” – SIM sunt postate pe site-ul http://www.sim.centruldezvoltaresociala.ro, iar cele despre programul de finantare pe www.fsenordest.ro si www.fonduri-ue.ro. 

Alte detalii pot fi obtinute de la dna Anca Tompea, manager de proiect al Centrului de Dezvoltare Sociala, e.mail: office@centruldezvoltaresociala.ro.


ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile