«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sarbatoarea dulcetii revine la Manastirea Golia, 11-14 octombrie 2012

Data adaugare: 2012-10-03
Postat de: Asociatia Centrul de Promovare Turistica Iasi

În perioada 11-14 octombrie 2012, Asociaţia „Centrul de Promovare Turistică” – Iaşi organizează cea de-a doua ediție a târgului cu produse de toamnă „Sărbătoarea dulceții la Golia”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Iași şi Primăria Municipiului Iași. Târgul este organizat în parcarea din fața Mănăstirii Golia și va putea fi vizitat de ieșeni și pelerini, în intervalul orar 10.00-18.00.

Târgul reunește 20 de producători, preponderent din zona Moldovei, cât și din alte zone ale țării. Timp de patru zile, ieșenii vor avea ocazia să deguste și să achiziționeze atât dulceață din fructe cât și dulceață din morcov, vinete, roșii coapte, țelină, clătite cu dulceață, miere de albine, dar și zacuscă și multe alte preparate de toamnă.

Pe 14 octombrie va avea loc un concurs între producătorii de dulceață, iar un juriu va desemna „Cea mai gustoasă și naturală dulceață“ din cadrul târgului “Sărbătoarea dulceții la Golia”. Totodată vizitatorii târgului vor putea vizita, în Turnul Golia, expoziția cu lucrările realizate de tinerii ce au participat la proiectul “Meșteșugul – șansa tinerilor antreprenori”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acțiune.

Pe lângă dorința Asociației „Centrul de Promovare Turistică” Iași de a veni cu un eveniment inedit, în cadrul Sărbătorilor Iașului, organizarea acestui târg dedicat dulceții are rădăcini adânci în istoria Mănăstirii Golia. Ion Mitican amintește în lucrarea „Salutări din Iași”: „Atunci când avea prilejul maestrul George Lesnea, vrednic știutor al Iașului uitat, spunea celor ce voiau să-l audă despre Cișmeaua de la Golia unde se întâlneau boieresele capitalei cu același obicei să ia o dulceață cu apă rece și să-și arate talentele în dulcețuri, peltele și vutci încă de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzzi (1802-1806). (…) Un edil captat de povestire se și prinsese să organizeze Ziua dulcețurilor sau Ziua Gospodinelor. Visul nu s-a mai împlinit.”

Parteneri media: Impact FM, Ziarul de Iași, www.iasifun.ziaruldeiasi.ro , www.inoras.ro

Asociația „Centrul de Promovare Turistică” Iaşi a fost înființată în cadrul Proiectului „Reabilitarea și dezvoltarea turistică a ansamblului monument istoric Mănăstirea Golia” şi își propune restaurarea, protecția, conservarea şi promovarea obiectivelor turistice din județul Iaşi în vederea realizării şi dezvoltării unui turism sustenabil. 


ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile