«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a adoptat ieri proiectul Legii economiei sociale, cu amendamentele propuse de catre deputata PSD Cristina Nichita

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2014-09-10

Doamna deputat Cristina Nichita PSD a contribuit semnificativ in ultimul an la construirea unui dialog intre actorii sectorului economiei sociale si autoritati. 

"Este important sa avem o lege a economiei sociale cat mai clara si ca beneficarii legii sa poata aplica aceasta lege. Propun un singur regim pentru toate entitatile economiei sociale, un set de principii si criterii definitorii disticte pentru economia sociala, intreprinderea sociala si intreprinderile sociale de insertie" a spus Cristina Nichita in deschiderea dezbaterilor de astazi. 

Proiectul de lege, devenita din ce in ce mai necesara in conditiile confuziilor care persista privind entitatile, criteriile si politicile publice din acest domeniu, a fost revizuit pentru a raspunde observatiilor formulate de Coalitia pentru Economie sociala si Consiliul Legislativ, care au cerut clarificarea celor două regimuri juridice noi introduse in text si anume: intreprinderea sociala si intreprinderea sociala de insertie, si masurile de sprijin pentru acestea. 

Deputatul Razvan Horia Mironescu PNL, vice-presedinte al Comisiei, a cerut ca  legea sa includa unele masuri pentru asigurarea continuitatii activitatii intreprinderilor sociale care beneficiaza de sprijin public "Aceste mecanisme de finantare pentru intreprinderile de insertie sociala sunt destul de generoase si, odata aplicate, cu mentiunea ca o parte din fondurile alocate tin de bugetele locale, ar putea asigura functionarea intreprinderilor. Problema care se pune este de continuitate. Dupa parerea mea ar trebui sa includem un articol care sa mentioneze ca, in cazul in care intreprinderea sociala beneficiaza de sprijin financiar, este obligatoriu functionarea lor pentru cel putin 3 ani de la data acordarii finantarii, iar in cazul in care aceste intreprinderi se dizolva inainte de sfarsitul celor 3 ani sa se returneze fondurile".

Membrii Comisiei au considerat ca amendamentul propus, care prevede obligativitatea ca intreprinderile sociale sa transmita bunurile ramase in urma lichidarii catre una sau mai multe intreprinderi sociale, este acoperitor pentru astfel de situatii. 

In incheiere, deputatul Iulian Iancu, presedintele Comisiei a anuntat adoptarea legii cu amendamentele propuse de deputata Cristina Nichita si a precizat ca: "Aceasta lege produce efecte doar pentru acele societati care indeplinesc o conditie fundamentala: aloca minim 90% din profitul realizat scopului social. Daca nu ai acest obiectiv, nu te poti incadra in acest profil. Nu va fi o mare inghesuiala pentru aceste facilitati. Cred ca legea este bine-venita. Ofera o sansa celor care au o asemenea vocatie sa se dedice ajutorului social si nu celor care vor sa speculeze". 

Comisia pentru industrii este prima din cele trei comisii care vor dezbate pe fond legea in Camera Deputatilor, camera decizionala pentru acest proiect legislativ. Peste doua saptamani sunt programate dezbateri la Comisia de munca. Delegatii Coalitiei, IES si RISE vor participa in continuare la dezbateri.  

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile