«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Beneficiarii POSDRU "Dezvoltarea economiei sociale" cu contracte semnate in luna septembrie lasati fara nicio sursa de finantare

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2014-11-19







Asociatia pentru Educatie Practica si Creativa atrage atentia asupra unei situatii cu care se confrunta
proiectele POSDRU finantate in cadrul CPP 168 "Dezvoltarea economiei sociale" ale caror contracte de finantare au fost semnate cu mare pompa la Palatul Victoria pe data de 22 septembrie 2014, au fost lasate practic fara nicio sursa de finantare.

In ciuda faptului ca "de aceste proiecte au nevoie cei care au cea mai mare nevoie" dupa cum spunea premierul Victor Ponta la ceremonia de semnare a contractelor de finantare, aceste proiecte nu primesc prefinantare, nu au posibilitatea sa depuna cereri de plata si nu au cum sa primeasca credite bancare pentru asigurarea cashflow-ului. Cum este posibil? Simplu.

Cererile de prefinantare zac de mai bine de o luna la OIR-uri neprocesate pentru ca "se vor publica noi instructiuni de implementare". Aceste instructiuni au fost publicate spre consultare pana in data de 17 octombrie si la aproape o luna dupa expirarea perioadei de consultare, nu au aparut in versiune finala. Contractele de finanatare pentru acest CPP sunt "goale"; nu prevad nimic concret. In aceste conditii beneficiarii POSDRU ale caror proiecte au inceput pe data de 1 octombrie 2014 nu beneficiaza de prefinantare, nici macar pentru sumele prevazute in bugetul general al proiectului.

Si daca prefinantarea nu exista de facto, atunci beneficiarii incearca sa depuna cereri de plata. Contractul prevede ca beneficiarii au dreptul sa acceseze mecanismul decontarii cererilor de plata, dar trezoreriile REFUZA sa deschida conturile pe motiv ca "nu exista baza legala pentru a deschide conturile aferente proiectelor in parteneriat". In aceste conditii, beneficiarii POSDRU - toate proiectele sunt implementate in parteneriat - nu mai pot primi bani pe cererile de plata.

Unii beneficiari au incercat sa obtina credite de la banci pentru a asigura cash-flow-ul proiectului, dar bancile au spus ca pana la publicarea finala a regulilor de implementare, nici nu se pune problema sa se analizeze vreun dosar de credit.

Oare de ce proiectele POSDRU finantate prin apelurile de proiecte din anul 2013 au putut beneficia de mecanismul cererilor de plata timp de un an, iar acum brusc "nu exista baza legala"?

Oare de ce scrie in contractele de finantare ca beneficiarii proiectelor POSDRU au dreptul legal de a beneficia de mecanismul cererilor de plata, dar acest drept este anulat adminsitrativ prin faptul ca Trezoreria refuza sa deschida conturile sau returneaza banii primiti de beneficiarii care au apucat sa deschida conturile inaite de evaporarea bazei legale?

Oare cum se impaca obligatia contractuala de a deschide toate procedurile de achizitie aferente proiectului in prima luna de implementare (conform contractului publicat in septembrie 2014) cu blocarea de catre autoritati a tuturor surselor de finantare?

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile