«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Afacerea sociala, firma care exista pentru a face bine

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2014-11-27


Un mix intre ONG-uri si afaceri, intreprinderea sau afacerea sociala este o forma de organizare care are potentialul de a schimba lumea in bine. Cu o misiune primordial comunitara, dar cu o forma de organizare si o gandire business, intreprinderile sociale sunt proiecte comunitare de cursa lunga ca si afacerile. In acelasi timp au potentialul unui impact pozitiv mai mare decat ONG-urile datorita faptului ca se sustin si din venituri generate direct din ceea ce fac.

Exemplul Spheric, o intreprindere sociala pornita de asociatia Phoenix Speranta din Medias. 

Asociatia a pornit in 2001 cu dorinta de a ajuta persoanele cu dizabilitati din oras. Pentru a oferi ceva complet, in anii urmatori au pornit proiecte de terapie ocupationala dar si de instruire, formare si perfectionare pentru integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati. Concret, proeictele acestea sunt o serie de ateliere care ofera ceea ce lipseste cel mai mult acestor persoane: locuri de munca si ajutor in a intelege si a se acomoda cu ceea ce inseamna un job. 

Deci atelierele au fost pornite cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilitati insa isi acopera o parte din cheltuieli din ceea ce produc si reusesc sa vanda. In plus, pe termen lung, servesc si scopul de a sustine parte din activitatea sociala a asociatiei prin veniturile extra pe care ar putea sa le genereze.

Spheric este o afacere sociala. Adica o afacere cu activitate de productie dar care are un scop primordial social.

Spheric este una dintre acele afaceri sociale despre care spuneam mai sus ca au potentialul sa schimbe lumea in mai bine. 

Totusi pentru a-si putea demonstra potentialul ele trebuie sa reziste pe aceeasi piata pe care vand afacerile pur sange, dar care functioneaza dupa alte reguli. 

E ca si cum ai pune in aceeasi competitie un cal care trage la caruta cu unul crescut pentru cursa. Si asta nu numai datorita lipsei de experienta ci si faptului ca o afacere sociala are de regula costuri extra fata de afacerile standard. Costurile cu materiale mai bune sau cele generate de productivitatea scazuta a persoanelor aflate in dificultate sunt doua exemple.

Pana transformam afacerile sociale in "cai de cursa" care sa performeze, acestea au nevoie de putin sprijin. Abia dupa putem sa ii punem in aceeasi cursa cu verii lor 100% pro profit. 

Insa in Romania exista o lipsa de politici care sa sustina afacerile sociale si plusul pe care acestea il aduc in comunitati. Legea economiei sociale este ingropata in parlament iar ultimul program de finantare a economiei sociale lansat de POSDRU produce mai mult rau decat bine. 

Pana acum suportul principal a venit tot din zona privata, de la organizatii cum ar fi NESsT Romania sau Impact Hub Bucharest care desfasoara programe de dezvoltare si finantare a intreprinderilor sociale, si de la companii cum ar fi Petrom si programul lor de finantare a afacerilor sociale de 350.000 de euro, Fabricat in Tara lui Andrei.

Daca si tu crezi ca afacerea sociala este un model bun de organizare si ca ar trebui sustinut, poti face ceva pentru asta chiar acum. Se apropie sarbatorile de iarna si mai toti ne gandim la cadouri. Fie ca sunt pentru cei apropiati, fie ca sunt pentru parteneri sau pentru colegi, le dorim cat mai deosebite si cat mai speciale.

Si ce poate fi mai special decat ceva produs aproape de tine, care arata bine si care are si un impact pozitiv social? Sunt astfel de produse de unde poti alege. 

Spheric ofera o serie de pachete special gandite pentru Craciun. Toate produsele sunt lucrate in atelierele sociale ale asociatiei de catre sau impreuna cu persoane cu dizabilitati. De asemenea toate fondurile obtinute sunt folosite in cadrul programelor sociale sau pentru a plati salariile acestor persoane si ale instructorilor.

Pe site-ul www.spheric.ro gasiti cutii pentru sticle de vin, huse facute frumos de mana pentru cani, cutie pentru plicurile de ceai decorata manual, globuri din materiale textile realizate manual si multe altele. Cele mai multe pot fi si personalizate cu logo-ul firmei.

Stim ca exista alte produse mai ieftine si care par mai atractive, insa daca vrei ca banii pe care ii cheltui sa ajute comunitatea atunci trebuie sa cantaresti toate aspectele achizitiei pe care o vei face.

*Articol aparut pe http://spheric.ro/afacerea-sociala-sau-firma-care-exista-pentru-a-face-bine/

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile