«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Proiectul de Strategie Nationala de reducere a saraciei 2014-2020 si economia sociala

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-01-08



Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica chiar inainte de Anul Nou, pe 29 decembrie 2014, Proiectul Strategiei Nationale de Incluziune Socială și Reducere a Sărăciei 2014 - 2020. Documentul poate fi consultat la acest link.

Elaborata la cererea Comisiei Europene (existand o conditionalitate in acest sens in Acordul de Parteneriat) de catre Banca Mondiala, fara evaluari care sa fundamenteze propunerile facute publice, fara procese de consultare sau participare a actorilor din domeniu Strategia, in forma actuala, este de fapt o consfintire a programelor actualului Guvern. 

Fara a mentiona evaluarile pe care se bazeaza, textul include unele afirmatii critice si chiar eronate legate de actorii economiei sociale din Romania (citam in continuare), aceasta fiind de altfel singura optiune viabila din cele prezentate la sectiunea dedicata ocuparii ca element cheie de combatere a saraciei. O alta optiune are in vedere extinderea serviciilor de ocupare ale ANOFM prin deschiderea unor agentii locale de ocupare (acestea exista deja in Romania iar eficienta lor poate fi masurata prin rezultatele de pana acum).

La sectiunea dedicata "Dezvoltarii economiei sociale în vederea creşterii oportunităţilor de angajare pentru grupurile vulnerabile" strategia mentioneaza: 

"În pofida fondurilor semnificative de la buget pe care guvernul le alocă pentru a finanţa proiecte de economie socială în România (peste 600 milioane de euro între anii 2007 şi 2013), eficienţa acestor intervenţii rămâne scăzută. În plus, furnizorii de iniţiative de economie socială tind să-şi concentreze activităţile în zonele cele mai dezvoltate din România, ceea ce înseamnă că localităţile cele mai sărace dispun de foarte puţine servicii sociale furnizate de organizaţii nonguvernamentale (ONG). Deşi este implementat cadrul juridic care să permită ONG-urilor să solicite fonduri UE pentru a elabora proiecte de asistenţă socială, acesta nu include niciun stimulent sau cerinţă pentru ca ele să se concentreze asupra zonelor dezavantajate. 

Pentru a da amploare rolului jucat de sectorul economiei sociale în furnizarea de asistenţă socială, între 2014 şi 2020 Guvernul urmăreşte: 

(i) punerea la dispoziţie de fonduri europene pentru sprijinirea sectorului economiei sociale;

(ii) elaborarea legislaţiei secundare necesare pentru dezvoltarea durabilă a economiei sociale; şi 

(iii) încurajarea ONG-urilor să se implice mai mult în aceste activităţi."

POSDRU (caci acestea sunt fondurile alocate de Guvern pentru economia sociala) a alocat efectiv pana la data publicarii strategiei numai 160 mil Euro si nu 600, cum era initial planificat si cum precizeaza in mod eronat textul. La contractele in valoare de aproximativ 200 mil Euro din perioada septembrie - octombrie 2014 nu s-a avansat nici un Euro pana in prezent. Nu este clar ce evaluari au fost realizate si ce indicatori au fost avuti in vedere la masurarea eficientei acestor interventii. 

Ar fi indicat ca evaluari complete sa fi realizate pe toate programele de ocupare piata muncii si formare profesionala finantate din acelasi POSDRU dar si din fondurile substantiale rezultate din asigurarile de somaj platite constant de angajatorii si angajatii din Romania, inainte de a se lansa astfel de afirmatii si pentru a se putea fundamenta corespunzator strategii in domeniu. 

Comentariile dvs. la acest document vor fi binevenite atat aici cat si la adresa ies@ies.org.ro

Comentariile pot fi transmise oficial Ministerului pana la 10.02.2015 - adresa pentru transmiterea acestora nu este mentionata pe site.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile