Data: 2015-02-18
Coalitia Economiei Sociale inregistreaza un prim succes
Azi a avut loc sedinta Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor in care s-a dezbatut proiectul Legii economiei sociale initiat de catre actualul Guvern in anul 2013, la care a participat si Ministrului Muncii, doamna Rovana Plumb.
Conform doamnei Ministru Rovana Plumb, "Proiectul de lege are drept scop sustinerea grupurilor vulnerabile, acei cetateni care au nevoie de ajutor si de sprijinul statului, prin dezvoltarea de masuri si actiuni in cadrul economiei sociale. In ceea ce priveste reglementarea domeniului, el tinteste prioritatea acordata individului si obiectivelor sociale, solidaritate si responsabilitate colectiva, convergenta dintre interesele membrilor asociati si interesul general, control democrativ al membrilor exercitat asupra activitatilor desfasurate si alocarea unei parti din profit sau excedentul financiar pentru atingerea unor obiective de dezvoltare, pentru a ajuta acele categorii de grupuri vulnerabile."
Vestea buna: Ministerul Muncii si-a retras amendamentele contestate de catre Coalitia Economiei Sociale privind Societatile de Economie Sociala.
Comisia de Munca a pregatit pentru azi, 17 februarie 2014, o reuniune comuna cu Comisia de Industrii care, cu sprijinul dnei deputat Cristina Nichita, adoptase din septembrie 2014 amendamentele Coalitiei Economie Social si inaintase un raport preliminar pozitiv in acest sens cu Comisia Economica disponibil aici. Ministerul Muncii a intrat in dezbatere cu aviz negativ pe toate amendamentele Coalitiei. Au fost prezenti la dezbateri reprezentantii Coalitiei de Economie Sociala Ancuta Vamesu IES, Raluca Ouriaghli RISE, Marioara Duna Secretar general UNCAR, Giorgica Badarau Secretar General Federatia Nationala CARP Omenia, Ionut Sibian Director Executiv FDSC si membru CESE. Reprezentantii Coalitiei au sustinut fiecare amendament. Dezbaterile s-au oprit la articolul 20.
Coalitia Economiei Sociale s-a bucurat azi si de sprijinul Blocului National Sindical BNS, Dumitru Costin liderul acestuia declarandu-se in favoarea amendamentelor Coalitiei - cu o unica exceptie cea legata de conditii mai facile pentru intreprinderile sociale de insertie la autorizarea ca agent de munca temporara.
Principalele amendamente acceptate azi de catre Ministrul Muncii Doamna Rovana Plumb si Comisia de munca vizeaza:
1. Definirea economiei sociale prin entitatile care o compun
a) societati cooperatiste;
b) cooperative de credit;
c) asociatiile si fundatiile;
d) casele de ajutor reciproc ale salariatiilor;
e) casele de ajutor reciproc ale pensionarilor;
f) cooperativele agricole;
g) societatile agricole;
h) formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, pasunilor si fanetelor, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razesesti nedivizate, composesorate, obsti de cumparare, paduri graniceresti, paduri urbariale si alte comunitati si forme asociative;
2. Criteriile de acordare a atestatului de intreprindere sociala Intreprinderi sociale vor fi doar acelea dintre ele care pot demonstra prin actele de infiintare si functionare ca se conformeaza urmatoarelor criterii:
a) actioneaza in scop social si/sau in interesul general al comunitatii;
b) aloca minimum 90% din profitul realizat scopului social si rezervei statutare;
c) se obliga sa transmita bunurile ramase in urma lichidarii catre una sau mai multe intreprinderi sociale;
d) aplica principiul echitatii sociale fata de angajati, asigurand niveluri de salarizare echitabile, intre care nu pot exista diferente care sa depaseasca raportul de 1 la 8.
Nu s-au acceptat amendamentele care vizau restructurarea legii pentru a permite includerea in text a unor masuri de sprijin pentru intreprinderile sociale si nu numai pentru intreprinderile sociale de insertie. Dezbaterile de azi s-au oprit tocmai la sectiunea legii care vizeaza mecanismele de sprijinire si incurajare, membrii Comisiei si reprezentantii Ministerului Muncii invocand necesitatea convocarii reprezentantilor Ministerului de Finante pentru a discuta aceste amendamente.