«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Elimina Noul Cod Fiscal discriminarile?

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-02-23



Ministerul Finantelor Publice a lansat in dezbatere publica Proiectul de lege privind Codul fiscal si Proiectul de lege privind Codul de procedura fiscala, in contextul Strategiei fiscal bugetare pentru perioada 2014-2016. Rescrierea vizeaza, conform expunerii de motive, "o reformulare a textului actual pentru o mai buna intelegere a acestuia, eliminarea disfunctionalitatilor existente, dar si o actualizare si o reasezare a prevederilor titlurilor si articolelor. De asemenea, ca urmare a acestui demers, se vor atinge anumite obiective principale ale politicii fiscale, care vizeaza  abordarea facila a legislatiei fiscale de catre contribuabili, administrarea coerenta a sistemului de impozite si taxe, precum si predictibilitatea cadrului fiscal.”


Activitate independenta sau in raport de subordonare?
Una dintre principalele modificari este data de alinierea contributiilor sociale datorate de catre persoanele ce realizeaza activitati independente (PFA si PFI) cu cele datorate de catre persoanele salariate. In acest sens, se introduce definitia „profesiei libere”, se modifica definitia activitatii independente „ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica, cu regularitate, pe cont propriu in scopul obtinerii de venituri” si se revizuie prevederile privind conditiile generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente pentru a putea fi deduse. In plus, se instituie obligatii de plata, atat in cazul contributiei de asigurari sociale, cat si in cazul contributiei de asigurari sociale de sanatate, in functie de venitul realizat si se introducere cota individuala de contributie de asigurari sociale pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea activitatilor independente.

Scutiri de la plata impozitului pe cladiri si terenuri
In ceea ce priveste scutirea de la plata impozitului se remarca scutirea de la plata impozitului/taxelor pe cladiri si terenuri, prin efectul legii, a asociatiilor religioase. Pe de alta parte, asociatiilor si fundatiilor ce utilizeaza cladiri exclusiv pentru derularea de activitati social-umanitare li se aplica vechea prevedere, aceea a posibilitatii de de a beneficia de scutire sau reducere a impozitului/taxei pe cladiri si terenuri, dar numai in urma unei hotarari a Consiliilor locale.

Organizatiile neguvernamentale pot trimite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la Proiectele supuse dezbaterii publice pana pe 28.02.2015, la adresa: publicinfo@mfinante.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile