«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania si Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC au lansat proiectul ICAR

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-02-26

 

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania si Institutul de Economie Sociala din cadrul FDSC au lansat azi proiectului ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale. In contextual unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) si a unei rate mari a saraciei (40.4% din populatia Romaniei era in 2014 expusa riscului de saracie), evenimentului a dezbatut modul in care Casele de Ajutor Reciproc (CAR) pot sa contribuie  la incluziunea financiara a romanilor, fiind abordate teme precum CAR-model de credibilitate viabil si incluziv, Micro-finantarea si Codul european de bune practici, implicarea CAR in economia sociala.

Doamna Marioara Duna, Secretar Executiv, Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania a afirmat ca “mare parte din structurile de economie sociala pe care le vom dezvolta in cadrul proiectului ICAR sunt indreptate catre zone in care nu exista nicio posibilitate de creditare. Gandurile noastre se indreapta spre dezvoltare, spre rezolvarea problemelor acelor oameni care nu au acces la credite bancare, care sunt neglijati, de care nu se ocupa nimeni”.
 
“Primul punct forte al CAR-urilor este argumentul istoric, prima institutie de acest fel a aparut in Romania in urma cu 100 de ani. Increderea este foarte importanta pentru un sistem viabil financiar. Un alt punct forte este ca functioneaza ca o comunitate de intrajutorare si care are un sistem dual, partea de economisire si partea de creditare. Un al treilea argument este ca aceste CAR-uri au o nisa de clienti” a spus Coralia Popescu, Publicist la Piata Financiara prezenta la eveniment.

In incheiere Mircea Kivu, sociolog a notat “ma ingrijoreaza numarul mare de case de amanet care se deschid in vecinatatea casei mele si numarul mare de firme care acorda credite rapide in conditiile in care 30% din familiile din Romania inregistrau datorii la plata facturilor curente in cursul anului trecut– o cifra de 3 ori mai mare decat media europeana, numarul acestora triplandu-se in perioada 2007-2013. CAR-urile au o misiunea sociala, de a veni in sprijinul celor exclusi de la creditele traditionale”.

Proiectul ICAR este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri si are drept scop infiintarea unui numar de 9 C.A.R. si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere Crearea a 36 de noi locuri de munca, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est.


Mai multe detalii detalii despre proiect si despre incluziunea financiara se gasesc  www.uncar.ro si la http://www.ies.org.ro/icar

Persoane de contact:
Ana Maria Toma, coordonator proiect, uncaqr@uncar.ro , telefon 0758 083 301
Raluca Simbotin, expert comunicare ICAR, raluca.simbotin@fdsc.ro, telefon 0758 231 012.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile