«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

100 de fermieri din Harghita au gasit solutia: si-au facut fabrica de lapte, cu bani de la biserici, fara fonduri europene

Postata in: Stiri IES
Data: 2015-04-07



Peste 100 de fermieri dintr-o comuna harghiteana, reuniti intr-o cooperativa, si-au deschis o fabrica de lapte, cu o investitie de 450.000 de euro, din surse proprii, inclusiv de la bisericile lor, a relatat Mediafax.

Fabrica din comuna Frumoasa a fost realizata din contributiile composesoratelor si bisericilor din comuna Frumoasa si satele apartinatoare Barzava si Nicolesti, ale Consiliului Local, precum si ale membrilor Asociatiei Crescatorilor de Bovine din zona.

Initiativa fermierilor harghiteni a luat nastere in anul 2011, iar fabrica de lapte a fost inaugurata saptamana trecuta, intr-o perioada care coincide cu decizia Uniunii Europene de a renunta la cotele de lapte - limite impuse tuturor statelor membre la productia de lapte.

Astfel, de la 1 aprilie 2015, fermele din statele UE pot produce lapte la capacitatea lor maxima, fapt care ii defavorizeaza pe micii producatori din statele mai putin dezvoltate in fata marilor forte din vestul Europei, care beneficiaza de tehnologie superioara, management performant, piete cu traditie, precum si de subventii generoase.

Pe fondul ridicarii cotelor de lapte, exista riscul ca fabricile de lactate din Romania sa-si schimbe furinizorii si sa reorienteze de la fermierii romani catre fermele din Ungaria, Polonia, Austria sau chiar Olanda.

Citeste mai mult pe hotnews.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile