«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Catre o Strategie europeana impotriva supra-indatorarii

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-04-14

Problematica indatorarii se afla pe agenda Uniunii Europene.  Avand in vedere ca peste jumatate din populatia zonei euro era la nivelul anului 2013 datoare la institutii financiare, iar criza economica a amplificat acest fenomen, este important ca UE sa dezvolte o Strategie impotriva supra-indatorarii.  In cadrul ultimei conferinte organizate de catre Comitetul Economic si Social European (CESE), avand ca tema efectele supra-indatorarii, Directoratul General pentru Justitie si Consumatori a prezentat un studiu cu privire la situatia supra-indatorarii la nivelul gospodariilor. Conform rezultatelor, 11.4% din consumatorii chestionati au avut intarzieri in plata utilitatilor, fiind in situatia de a se imprumuta.

In luna septembrie a anului 2014, CESE s-a exprimat asupra necesitatii de a se lua masuri la nivel European cu privire la problema indatorarii excesive, prin intermediul Avizului privind protectia consumatorilor si tratamentul adecvat al indatorarii excesive pentru prevenirea excluziunii sociale (aviz exploratoriu).

Premisa de la care pleaca avizul este aceea ca la nivelul UE nu exista o definitie a notiunii de indatorare excesiva, fapt ce conduce la imposibilitatea unei abordari comune. Conform avizului, notiunea este necesar sa cuprinda urmatoarele elementele: “(i) gospodaria, ca unitate de masura relevanta pentru cuantificarea indatorarii excesive; (ii) obligatiile financiare contractate; (iii) obligatiile neoficiale contractate in cadrul familiei sau al unei comunitati; (iv) incapacitatea de plata; (v) indatorarea excesiva structurala; (vi) nivelul de viata decent si (vii) insolvabilitatea”.

O alta recomandare a CESE este dezvoltarea educatiei financiare prin intermediul campaniilor de imformare, care sa se adreseze tuturor categoriilor de public. Astfel, “reducerea numarului de cazuri de indatorare excesiva nu se poate realiza numai prin punerea in aplicare a unui mecanism de tratare a acestui tip de indatorare. Mecanismul trebuie sa fie completat cu masuri care urmaresc educatia gospodareasca si financiara, ceea ce implica si alocarea mijloacelor necesare acestora”.

In vederea protejarii consumatorilor, CESE propune infiintarea unui observator european al indatorarii excesive. Principalele domenii de activitate ar viza: colectarea datelor, cadrele juridice existente si masurile de educare si sensibilizare.

Textul integral al Avizului este disonibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile