«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Incluziune financiara prin miscarea caselor de ajutor reciproc, actor cheie al economiei sociale

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-05-15

Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania (U.N.C.A.R.S.R.) s-a alaturat demersului Comitetului Economic si Social European (CESE), Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor si Institutului de Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) de a genera o dezbatere ampla cu privire la reglementarea economiei sociale in Romania.

In cadrul seminarului “Impulsionarea dezvoltarii economiei sociale - Cadru de reglementare european si national”, domnul Stelian Minoiu, Expert UNCARS a sustinut rolul deosebit de important pe care Casele de Ajutor Reciproc (CAR) il au in incluzinea financiara a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. In opinia acestuia, “prin modul de infiintare, functionale si dezvoltare, CAR-urile fac parte din economia sociala. Casele de Ajutor Reciproc pot fi infiintate de catre un numar redus de persoane, iar cheltuielile de infiintare sau cele constante sunt mici, spre deosebire de banci. Din aceasta cauza pragul de rentabilitate al CAR-urilor este mic”.

Printre vulnerabilitatile identificate de catre domnul Stelian Minoiu, se numara cadrul legal privind CAR-urile, cadru neadaptat noilor configurari. Astfel, “avem nevoie de un cadru legislativ imbunatatit, prin care sa largim gama de produse si adresabilitate catre persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, sub forma microcreditului. Prin intermediul Proiectului ICAR Incluziune prin micro-Credit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale, finantat prin POSDRU incercam sa dezvoltam servicii de micro-finantare sustenabile si sa contribuim la reducerea muncii la negru, la cresterea gradului de angajabilitate in zone defavorizate si la cresterea productivitatii si a nivelului de calificare al persoanelor vulnerabile incadrate in cadrul structurilor nou formate”.

O mai buna reglementare la nivel normative ar conduce inclusiv la cresterea indicatorilor financiari ai CAR-urilor si ar veni in sprijinul initiativelor CAR-urilor de modernizare. “Ne-am preocupat in ultimii ani de capitalizarea caselor. Am alocat mai mult din excedentul anual in scop social, astfel incat rezervele sa permita CAR-urilor sa rezista la socuri”.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile