«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Crearea unui eco-sistem de incluziune financiara prin economia sociala in Romania

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-05-18

Marti, 12 mai 2015, Institutul pentru Economie Sociala din cadrul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) a lansat o analiza preliminara cu privire la incluziunea financiara prin activitati de economie sociala. Documentul a fost prezentat in cadrul seminarului "Impulsionarea dezvoltarii economiei sociale - Cadru de reglementare european si national" la care au participat reprezentanti ai Comitetului Economic si Social European, Parlamentului Romaniei, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si ai organizatiilor societatii civile.

 


Numai 60,8% din populatia de 15 ani si peste din Romania detine un cont la o instiututie financiara fata de media la nivelul zonei Euro de 94,8%. Romania este tara cu cel mai redus acces la conturi bancare atat din tarile membre UE cat si din tarile vecine noua. Accesul in Romania a crescut insa in  ultimii 3 ani de la  44,6% la 60,8% inregistrand o crestere de 38% cea mai mare din cea a tarilor din zona.


Ca raspuns la problemele identificate, analiza scoate in evidenta rolul Caselor de ajutor reciproc, un model romanesc parte dintr-un sistem global - retea de incluziune financiara din care fac parte peste 2,5 milioane de romani.

Casele de ajutor reciproc difera de banci  in cel putin doua  aspecte:

  1. O diferenta cheie este ca CAR este o institutie non-profit. Deoarece uniunile de credit functioneaza ca organizatii non-profit pot oferi rate mai mici ale dobanzilor. De asemenea ele opereaza cu costuri mai mici decat bancile.
  2. O alta distinctie importanta este faptul ca uniunile de credit sunt centrate pe membrii, fiind detinute si operate de catre acestia, spre deosebire de banci care sunt  detinute de actionari. Membrii au un cuvant de spus in deciziile uniunii de credit CAR. Din cauza acestei structuri de proprietate, potentiali membri trebuie sa indeplineasca cerintele de aderare, care variaza in functie de obiectivul CAR. De exemplu, uniunea de credit dintr-o firma poate accepta doar angajatii si membrii familiilor lor. O uniune de credit pentru profesori, pe de alta parte, poate accepta orice profesor care lucreaza intr-o anumita scoala sau intr-o anumita regiune.  In bancile traditionale, managementul si consiliul de administratie doresc sa faca un profit cat mai mare pentru actionari. Din pacate, acest scop contrazice de multe ori obiectivele clientilor, care doresc sa se bucure de cele mai mici tarife si cele mai bune servicii posibil. Datorita structurii unice bazate pe membri  a CAR, toti membrii avand  drept de vot egal, obiectivele membrilor nu sunt in contradictie cu cele ale management-ului.


CAR au agentii mici, putand oferi servicii rapide, dezvoltand relatii de lucru si adesea servicii personalizate - ceea ce bancile mari  ofera mai greu. Mai mult, accesul la credit poate fi mai facil la un CAR pentru persoane care au probleme in istoria personala de credit, cu locul de munca – somaj. Bancile procesand mii de aplicatii pe luna isi eficientizeaza procesele de acordare a imprumuturilor prin stabilirea unor cerinte cu privire la venituri, scoruri de credit, etc. Clientii care  nu indeplinesc aceste cerinte, pur si simplu sunt  refuzati fara  analize suplimentare, deoarece un client pierdut inseamna putin pentru o banca mare pe termen lung. Un CAR pe de alta parte poate face exceptii pentru membrii existenti care se confrunta cu probleme neasteptate.

Textul integral al analizei poate fi accesat aici.
___________________________________________________________________________________

Proiectul ICAR Incluziune prin micro - Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale este implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri si are drept scop infiintarea unui numar de 9 C.A.R. - structuri de economie sociala (SES) si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere Crearea a 36 de noi locuri de munca din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din  regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est. Proiectul beneficiaza de o finantare nerambursabila acordata din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritara: 6. “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale” in valoare totala de 6.539.935 lei.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile