«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comisia Europeana adreseaza Romaniei patru recomandari in domeniul muncii si protectiei sociale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-05-20


In data de 13 mai 2015, Comisia Europeana a adoptat recomandarile de politica economica specifice fiecarei tari pentru 2015 si 2016, prin care a lansat un apel in vederea luarii de masuri la nivel national pentru crearea de locuri de munca si stimularea cresterii.


Doamna Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Trebuie sa profitam pe deplin de oportunitatea acestei redresari economice incipiente si sa ii readucem pe europeni in campul muncii. Statele membre ar trebui sa profite de aceasta dinamica si sa obtina rezultate in ceea ce priveste reformele structurale. Trebuie sa se puna un accent deosebit pe cei care au fost uitati in timpul crizei, in special tinerii si somerii pe termen lung".


Conform analizei Comisiei Europene reducerea saraciei si a excluziunii sociale continua sa fie o provocare majora pentru Romania. Desi este in scadere, rata persoanelor expuse riscului de saracie sau de excluziune sociala ramane ridicata, atingand 40 % in 2013, cu mult peste media din UE. Eficacitatea transferurilor sociale (cu exceptia pensiilor) in reducerea saraciei pare limitata si este deosebit de scazuta in cazul copiilor. Transferurile sociale nu sunt legate in mod adecvat de masurile de activare. Punerea in aplicare a reformei asistentei sociale din 2011 prezinta in continuare intarzieri. Adoptarea strategiei privind incluziunea sociala si combaterea saraciei, precum si a planurilor de actiune conexe, a fost amanata. S-au inregistrat progrese limitate in ceea ce priveste introducerea venitului minim de insertie, care ar simplifica asistenta sociala prin combinarea a trei transferuri sociale existente. In 2013 Guvernul a adoptat Legea privind economia sociala, menita sa consolideze legatura dintre transferurile sociale si masurile de activare, insa aceasta face inca obiectul dezbaterilor in Parlament. Au fost luate putine masuri eficace de integrare a populatiei rome. Cu toate acestea, in ianuarie 2015, a fost adoptata cu o oarecare intarziere o strategie revizuita pentru integrarea romilor, dar se inregistreaza intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a acesteia”.

Recomandarile propuse de catre Comisia Europeana pentru perioada 2015-2014 in domeniul muncii si protectiei sociale, vizeaza:

  • sa consolideze masurile privind piata fortei de munca, in special in cazul tinerilor neinregistrati si al somerilor pe termen lung.
  • sa se asigure ca Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca dispune de personalul adecvat.
  • sa stabileasca, in consultare cu partenerii sociali si in conformitate cu practicile nationale, orientari clare privind stabilirea transparenta a salariului minim.
  • sa introduca venitul minim de insertie.


 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile