«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Accesul femeilor la instrumente financiare

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-05-20


Global Findex releva progresele remarcabile realizate la nivel mondial cu privire la capacitatea lumii de a reduce numarul de persoane nebancabile in doar 3 ani: intre 2011 si 2014, 700 de milioane de adulti din toata lumea au devenit titularii de cont. Cu toate acestea, datele arata, de asemenea, un decalaj evidenta: femeile raman in urma barbatilor atunci cand vine vorba de accesul financiar. La nivel global, acest decalaj intre sexe este de sapte puncte procentuale, in timp ce in tarile in curs de dezvoltare este de noua puncte procentuale. Acest decalaj intre barbati si femeilor in ceea ce priveste accesul financiar este cu atat mai mare in unele regiuni precum: Asia de Sud, unde decalajul este de 18% (in ceea ce priveste detinerea de conturi) si Orientul Mijlociuunde decalajul este de 10%. Decalajul exista, de asemenea, in ceea ce priveste accesul la economii si la credite.

De ce persista decalajul de gen in ciuda progreselor globale?

Intr-un articol recent din New York Times, Melinda Gates anunta ca progresele inregistrate in domeniul serviciilor financiare digitale, reprezinta un principal mijloc de accelerare a accesului la servicii financiare pentru femei. Vedem acest lucru in unele tari ale lumii, cum ar fi Kenya, unde accesul la cont a crescut de la 42% dintre adulti in 2011 la 75% dintre adulti in 2014. Pentru femei, accesul la cont a inregistrat o crestere semnificativa de 12%, de la 39% in 2011 la 51% in 2014. Kenya este una dintre putinele tari in care femeile au mai multe conturi mobile decat barbatii.

Textul integral al articolului este disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile