«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comisia Europeana a adoptat Programul de dezvoltare rurala al Romaniei pentru perioada 2014-2020

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-05-27


Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei a fost adoptat oficial de catre Comisia Europeana la data de 26 mai 2015, trasand prioritatile Romaniei pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde EUR din fondurile publice disponibile pentru perioada de 7 ani, din 2014 pana in 2020 (8,1 miliarde EUR din bugetul UE, incluzand 112,3 milioane EUR transferati din platile directe din cadrul PAC - Politica agricola comuna si 1,34 miliarde EUR reprezentand cofinantarea nationala).


Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare: promovarea competitivitatii si restructurarea in cadrul amplului sector agricol din Romania; protectia mediului si schimbarile climatice; respectiv stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania, care este de multe ori sub nivelurile UE si national. In cadrul primei prioritati, „Competitivitatea sectorului agricol si exploatarea forestiera durabila”, PDR va sprijini modernizarea a aproximativ 3 400 de ferme si cooperative, dezvoltarea a peste 30 000 de ferme mici, precum si instalarea in zona rurala si inceperea activitatii pentru peste 9 400 de tineri fermieri. In ceea ce priveste prioritatea „Refacerea, conservarea si consolidarea ecosistemelor legate de agricultura si silvicultura”, peste 1,3 milioane ha de teren agricol (peste 10 %) si peste 800 000 ha de padure (12 %) vor beneficia de plati pentru a sprijini biodiversitatea si pentru a promova practicile ecologice de gestionare a terenurilor. Alte 4,7 milioane ha vor beneficia de sprijin pentru a preveni abandonarea terenurilor si eroziunea solului. Competentele in domeniul agricol vor fi consolidate prin formarea a aproximativ 184 000 de persoane, in cadrul celor doua prioritati mentionate anterior. In ceea ce priveste prioritatea „Incluziune sociala si dezvoltare locala in zonele rurale”, se vor crea aproape 27 000 de locuri de munca in zonele rurale si vor fi sprijinite crearea si dezvoltarea a 3 000 de intreprinderi neagricole. Aproximativ 27% din populatia rurala va beneficia de investitii de imbunatatire a infrastructurii rurale.


In urma deciziei de astazi, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: Sunt bucuros ca Programul de Dezvoltare Rurala a Romaniei a fost aprobat. Asa cum am subliniat in timpul vizitei mele recente in Romania, acest program are potentialul sa ofere un sprijin insemnat zonelor rurale. Unul dintre cele mai mari atuuri ale conceptului acestui program il reprezinta prioritatile principale, insa fiecare stat membru sau regiune pot gandi programe care se potrivesc situatiei lor particulare. Acest lucru este evident acum - programul Romaniei concentrandu-se pe modernizarea fermelor si restructurarea in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol, pe conservarea biodiversitatii si promovarea practicilor agricole prietenoase cu mediul inconjurator, in paralel cu realizarea investitiilor pentru dezvoltarea economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii in satele romanesti.

Sprijinul pentru dezvoltarea rurala este al doilea pilon al Politicii agricole comune, furnizand statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional in cadrul programelor multianuale cofinantate. In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre. Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza sase prioritati economice, de mediu si sociale, iar programele cuprind obiective clare care stabilesc rezultatele ce trebuie atinse. In plus, pentru a coordona mai bine actiunile si pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale si de investitii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia generala pentru investitiile structurale finantate de UE.


Informatii suplimentare
Fisa de tara pentru Romania
http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/country-files/ro_en.htm

Nivelul de finantare din partea UE pentru fiecare stat membru, acordat prin FEADR
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5025_ro.htm

Contact
Daniel Rosario, purtator de cuvant, daniel.rosario@ec.europa.eu, +3 222 956 185
Clemence Robin, atasat de presa, clemence.robin@ec.europa.eu, +3 222 952 509

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile