«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romania, tara membra UE cu cel mai redus acces la servicii financiare din UE - aproape 40% din cetatenii romani nu au acces la servicii financiare

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-06-08

Numai 60,8% din populatia de 15 ani si peste din Romania detine un cont la o instiututie financiara fata de media la nivelul zonei Euro de 94,8%. Romania este tara cu cel mai redus acces la conturi bancare atat din tarile membre UE cat si din tarile vecine noua. Accesul in Romania a crescut insa in  ultimii 3 ani de la  44,6% la 60,8% inregistrand o crestere de 38% cea mai mare din cea a tarilor din zona.

 

  • Accesul la servicii financiare mai redus in randul populatiei cu nivel scazut de educatie si a celei din mediul rural.
  • Accesul la servicii financiare creste insa intr-un ritm galopant in mediul rural.

 

Accesul este si mai scazut in randul populatiei cu nivel de educatie redus (studii primare sau mai putin), de numai 34,4% si in randul populatiei rurale, de numai 56,4%. Se remarca insa cresterea galopanta cu 50% in numai 3 ani a accesului la institutii financiare in mediul rural.

Datele au fost preluate din baza de date Global Findex a Bancii Mondiale, ce ofera date in profunzime cu privire la modul in care indivizii economisesc, imprumuta, efectueaza plati si gestionează riscurile.

Textul acestui articol face parte din Analiza preliminara “Crearea unui eco-sistem de incluziune financiara prin economia sociala in Romania”, elaborate in cadrul proiectului ICAR Incluziune prin microcredit și Ajutor Reciproc – strategie sustenabilă a economiei sociale pentru ocupare și creare de întreprinderi sociale, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritară: 6. “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile