«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romania - tara cu cea mai mare pondere a persoanelor care apeleaza la imprumuturi

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-06-08


  • 45,7% dintre romani au imprumutat bani in anul 2014, mult peste media zonei Euro de 35,4%, aceasta pondere fiind la fel de mare in zonele rurale si in randul populatiei cu acces scazut la educatie, care are un acces mai scazut la servicii.

Romania – tara cu cea mai mare pondere a cetatenilor care trebuie sa se imprumute pentru a face fata cheltuielilor de educatie sau sanatate

In Romania 5,4% din populatie a fost nevoita sa se imprumute pentru a face fata cheltuielilor de educatie si 13,3% cheltuelilor legate de sanatate.  In acelasi timp 2% din populatie imprumuta pentru pentru a incepe, a opera sau a dezvolta o ferma sau o afacere.


Romanii  imprumuta din ce in ce mai mult din  surse informale
Romania este tara in care cei mai multi cetateni apeleaza la imprumuturi din surse informale – camatari sau case de amanet. Se observa de asemenea o crestere semnificativa de peste 9 ori a frecventei imprumuturilor din astfel de surse in perioada 2011-2014.

Supraindatorarea gospodariilor din Romania in crestere galopanta
Conform Eurostat Romania se situa in 2013  pe locul 5 in  Uniunea Europeana cu un procent de 30,5% al gospodariilor care inregistrau datorii la plata facturilor curente – chirie/ipoteca, intretinere – utilitati , aproape 1 din 3 gospodarii avand astfel de dificultati, situatii asemanatoare inregistrandu-se in Grecia, Bulgaria, Croatia si Cipru, tari puternic afectate de criza financiara din ultimii ani.  Mai mult, ponderea gopodariilor cu datorii a crescut de 3 ori in perioada 2007-2013. Majoritatea (28,8%) datoriilor in Romania sunt la utilitati.

Datele au fost preluate din baza de date Global Findex a Bancii Mondiale, ce oferă date in profunzime cu privire la modul in care indivizii economisesc, imprumuta, efectueaza plati si gestionează riscurile.

Textul face parte din Analiza preliminara “Crearea unui eco-sistem de incluziune financiara prin economia sociala in Romania”, elaborata in cadrul proiectului ICAR Incluziune prin microcredit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara: 6. “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile