«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

La sfat cu statul ca sa crestem satul - accesul ONG-urilor la PNDR 2014-2020 reprezinta o solutie de a genera bunastare economica in mediul rural

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-06-16


Mai putin de 3% din fondurile aflate la dispozitia grupurilor de actiune locala (GAL-urilor) in perioada 2007-2013 (aproximativ 376 de milioane de euro) au fost accesate de ONG-uri. Exista peste 3000 de asociatii si fundatii active in domeniul agricol si peste 2000 active in domeniile dezvoltare si turism in Romania.

La sfat cu statul ca sa crestem satul, dezbaterea organizata de RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara, miercuri, 10 iunie, a reunit peste 40 de participanti, reprezentanti ai ONG-urilor, institutii publice (AM-PNDR, AFIR, RNDR) si presa, cu scopul de a identifica solutiile potrivite pentru accesul scazut al ONG-urilor la Programul National de Dezvoltare Rurala. Acest eveniment marcheaza inceputul campaniei de advocacy dezvoltate de RuralNet pentru a creste capacitatea retelei de a influenta politici publice referitoare la dezvoltarea rurala.

ONG-urile au un mare potential, insuficient exploatat, de a genera bunastare economica si echitate sociala. De asemenea, dupa cum au identificat numerosi participanti din sfera ONG, agricultura romaneasca are nevoie de asociere, iar reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au expertiza atat in facilitare si generare de capital social in comunitati, cat si in transferarea de abilitati si consultanta pentru dezvoltare de proiecte”, a precizat Marton Balogh, purtator de cuvant al retelei RuralNet. De altfel, toate aceste puncte, alaturi de argumentele legislative, se regasesc intr-un document de pozitie pe care reteaua l-a prezentat in cadrul dezbaterii si care poate fi accesat pe site-ul RuralNet.

PNDR nu trebuie sa faca diferente pe formele de asociere, ci pe numarul de fermieri asociati. Trebuie avuta in vedere o abordare gradata a formelor asociative. Asociatiile si alte forme asociative trebuie sa fie eligibile pentru toate tipurile de masuri – au efect multiplicator al investitiilor financiare.”, a subliniat Ancuta Vamesu, director al Institutului de Economie Sociala.   



Beatrice Zaharescu, consilier Serviciul Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala (AM-PNDR), si Maria Nichita, expert comunicare Directia Relatii Publice, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale au precizat ca ONG-urile reprezinta o categorie importanta pentru PNDR pe masuri de infrastructura, mediu, clima etc. Cu toate acestea, s-a constatat, in continuare, accesul limitat al ONG-urilor la finantarile PNDR 2014-2020 pe anumite masuri ce ar putea solutiona problemele identificate in mediul rural privind dezvoltarea economica.

Pentru a sustine dezvoltarea economica rurala si campania de advocacy, reteaua RuralNet a lansat, de asemenea, o petitie online ce vizeaza accesul ONG-urilor la finantari PNDR 2014-2020.

Documentul de pozitie este disponibil aici.

Campania de advocacy este initiata in cadrul proiectului “RuralNet – reteaua pentru dezvoltare comunitara”, implementat de Fundatia PACT in parteneriat cu Fundatia CIVITAS Cluj-Napoca si Centru de Asistenta Rurala Timisoara si finantat prin granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG Romania.

Despre RuralNet
RuralNet – reteaua organizatiilor active in dezvoltare comunitara in mediu rural este fondata in anul 2002 si este constituita dintr-un numar de 13 organizatii membre active in toate regiunile de dezvoltare ale tarii. Cele 13 organizatii lucreaza cu organizatii comunitare/ comunitati din mediu rural, iar in momentul de fata, ca rezultat direct al interventiei in teren exista peste 100 de organizatii comunitare active in satele din Romania.

In plus, RuralNet este singura retea de dezvoltare comunitara la nivel national care contribuie activ la procesul de elaborare a Programului National de Dezvoltare Rurala. Direct sau prin membrii sai, RuralNet face parte din organisme consultative ce vizeaza dezvoltarea si monitorizarea de politici publice si programe de finantare cu fonduri europene aferente Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerului Fondurilor Europene.


Astfel, RuralNet este membra in:

  • Comitetul de monitorizare pentru Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020,
  • 4 din 6 grupuri tehnice de lucru PNDR 2014-2020 (Leader, Inovare, Infrastructura rurala, Dezvoltare economica in mediul rural),
  • Comitetul de Coordonare pentru Managementul Acordului de Parteneriat 2014-2020.


 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile