«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sa invatam despre economia sociala - Bune practici de intreprinderi sociale si cooperative din Romania, Suedia, Italia si Spania

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2015-06-18



In cadrul proiectului New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale finantat prin programul Erasmus+, IES incepe publicarea unei serii de 40 de bune practici culese de noi si partenerii nostri de la intreprinderi sociale si cooperative din Romania, Suedia, Italia si Spania. Fiecare exemplu este descris astfel incat sa puteti afla in linii mari modelul de afacere al respectivei intreprinderi, tinand cont de: 

  • Conditii de infiintare, 
  • Structura de proprietate - membri - participarea la capital - actionariat
  • Guvernanta - conducere
  • Strategia de afacere - relatia dintre aceasta si misiunea sociala
  • Inovatie si factori de perfomanta
  • Integrare in munca a grupurilor vulnerabile, daca e cazul
  • Rezultate financiare si sociale

Incepem seria publicarii cu 4 cooperative performante din Italia

Gruppo 78 – cooperativa sociala si de integrare in munca pentru cei care sufera de tulburari psihice si mentale

Constituita ca si cooperativa de tip A – de servicii sociale, ofera servicii de asistenta sociala, sanitara si educativa cu caracter rezidential, semirezidential si de zi, pentru persoane aflate in dificultate in mod special persoanelor care sufera de probleme de sanatate mintala. 

Gruppo 78 s-a constituit in 1978 ca o asociatie de 10 persoane din care 6 persoane cu dizabilitati care convietuisera impreuna intr-o locuinta – comunitate protejata si s-a transformat in 1981 in cooperativa. Serviciile pe care le ofera sunt finantate prin contracte de servicii de autoritatea regionala in domeniul social - Servizio per le Politiche Sociali e Abitative della Provincia Autonoma di Trento si de societatea regionala de servicii sanitare Azienda Provinciale per i Servizi Sanitari (A.P.S.S.). 

Cooperativa opereaza doua centre: 

  • Project Tezeu  - calificare profesionala  pentru cei care sufera de tulburari psihice si mentale
  • Centru Talea unde este organizata terapia ocupationala a acestora sustinuta de operatori si personal tehnic, realizandu-se obiecte si produse care le redau demnitatea economica. 

Din anii ’80 si pana in prezent Gruppo 78 si-a dezvoltat trei linii de productie diferite: activitati agricole organice (de la cultura rosiilor la culegerea si prelucrarea florilor de soc), cartonaje si serigrafie.

In 2013 cooperativa avea 31 de salariati, 27 de voluntari, 65 de membri cooperatori, iar cifra de afaceri se ridica la 1.818.743€.

Cititi buna practica la acest link.

Consorzio Elettrico Industriale di Stenico s.c. – cooperativa de energie regenerabila

Cooperativa deserveste zona rurala Giudicarie Esteriori cu suprafata de 248 km2 si un numar total de 8,400 locuitori. Consituita in 1905, cooperatva grupeaza circa 3.500 membri, adica aproximativ 80% din familiile rezidente pe acest teritoriu. 

Cooperativa produce si distribuie energie electrica – hidroenergie si energie fotovoltaica avand propriile statii de productie si retele de distributie. 

Prin statiile sale Cooperativa produce 18,000,000 kw, avand o putere instalata de 4,685 kw. Reteaua de distributie are o lungime de 62 Km (20kV) si aproximativ 140 Km in BT (400/230 V). 

In anul 2013 cooperativa a avut 3500 de membri si 80 de salariati, o cifra de afaceri de 5.472.803€ si un profit de 1.099.025€. 

Cititi buna practica la acest link.

Ecoopera – cooperativa de lucratori initiata si sprijinita de autoritatile publice locale - servicii de curatenie, intretinere spatii verzi, statii de epurare, reciclare, mediu

A inceput cu activitati de curatenie si a fuzionat in 2013 cu alte doua cooperative ecologice-mediu (serviciile Stork si CET). Activitatea initiala de curatenie a fost pastrata pentru ca ea ocupa o parte dintre membri defavorizati, oferindu-le demnitatea si posibilitatea de a continua. 

In a doua jumatate a anilor '80 Provincia Autonome Trento a creat un sector de servicii in folosul comunitatii, cu scopul specific de a reintegra pe piata muncii persoane cu difulcutati de ocupare, peste 45 de ani. "Progettone" ii implica in activitati de restaurare si imbunatatire a mediului, care, in aproape trei decenii, au schimbat imaginea Trentino datorita multor proiecte de restaurare peisaj, mobilier verde, zone de recreere, activitati si custodie la muzee, castele, biblioteci, obiective culturale din Trentino, contribuind astfel la cunoasterea atractiilor zonei.

Locurile de munca sunt atribuite in acord cu Cooperativa de lucru mediu Consorzio (CLA). ACTIUNEA 19 este analogul "Progettone" promovat de autoritatile locale adresat somerilor si persoanelor subocupate in special in perioada de vara. Din nou, lucratorii serviciilor sunt angajati in lucrari de intretinere spatii verzi, restaurare trasee.

In prezent cooperativa furnizeaza servicii complexe dupa cum urmeaza:

  • Managementul municipal al deseurilor - Deseuri de constructii, Purificarea apelor civile si  industriale, Vanzarea de produse si echipamente
  • Laborator /Analize de mediu: apa, gunoi, soluri si roci, igiena si siguranta alimentelor
  • Consultanta si instruire - Autorizatii de mediu, Planificare de mediu, Igiena industriala, Siguranta locului de munca, Asistenta si Audit, Sisteme de calitate si certificare, HACCP
  • Amenajare spaíi verzi

In anul 2013 cooperativa numara 101 membri si 283 de salariati, avea o cifra de afaceri de 24.756.651€ si un profit de  886.252€.

Cititi buna practica la acest link.

RISTO 3 – Cooperativa de lucratori

Risto3 este cea mai mare cooperativa de lucratori din regiune, cu un numar de 1.000 angajati. Este o poveste de succes despre cum o intreprindere cooperatista poate creste si concura pe piata cu intreprinderi clasice fara a-si pierde valorile si misiunea sociala de integrare in munca si grja pentru angajati.

Principalele servicii pe care le ofera sunt: cantine scoale, sali de mese, servicii de masa pentru gospodarii si insitutii, catering si organizare festivitati, productie si vanzare de alimente, spatii de depozitare.

Intreprinderea foloseste in cea mai mare parte produse locale si organice pentru a sprijini economia locala. Programul de lucru este flexibil pentru a permite membrilor (care sunt in mare parte femei si mame) sa isi organizeze timpul si sa echilbreze viata profesionala cu cea de familie.

In 2013 RISTO 3 avea 1060 de angajati, 400 membri, o cifra de afaceri 40.790.838€ si un profit 1.136.825€.

Profitul este folosit pentru cresterea capitalului social, asigurari de sanatate si pensii complementare pentru angajati, reduceri la restaurantele cooperativei si la alte servicii sau vouchere de cumparaturi.

Cititi buna practica la acest link

Sursa foto, aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile