«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sa invatam despre economia sociala - Bune practici de intreprinderi sociale si cooperative din Italia (continuare)

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2015-06-29


Continuam seria publicarii de bune practici din cadrul proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale", finantat prin programul Erasmus+, cu alte 3 bune practici culese de partenerii nostri din Italia. Fiecare exemplu este descris astfel incat sa puteti afla in linii mari modelul de afacere al respectivei intreprinderi.

Primele 4 bune practici din Italia sunt disponibile spre descarcare si consultare la acest link.

SAD - cooperativa sociala de tip A, furnizor de servicii sociale pentru persoanele in varsta - Inovare in serviciile de ingrijire

Misiunea sociala a SAD este imbunatatirea calitatii varstnicilor.  Constituita in 1990, SAD ofera o gama larga de servicii conventionale: ingrijire la domiciliu, masa pe roti, centrul de zi "Evergreen" - Rolling Pin, coafor, sejururi de vara. SAD ofera de asemenea servicii private.

Il Quadratto – este un serviciu pentru familiile si persoanele care au nevoie de ingrijire pe termen lung si este un serviciu unic in Trentino, care include servicii sociale si de ingrijire la domiciliu, consiliere si servicii personalizate de transport si sprijin pentru persoanele in varsta, persoanele cu handicap si a persoanelor aflate in situatii de fragilitate. Serviciile sunt disponibile 365 de zile pe an, inclusiv sambata, duminica si de sarbatori, pot fi livrate cu promptitudine, chiar pe timp de noapte sau in situatii de urgenta. Serviciile mai includ mobilitate si servicii de insotire, curatenie, consiliere si livrare la domiciului de medicamente. Serviciile prevad alocarea unei persoane de contact care dezvolta un plan de lucru complet si detaliat cu obiective si termene. Mai multe detalii sunt disponibile la acest link.    

Casa Vela - initiat in 2014, este un proiect inovator de cohousing sau "locuire colaborativa" intergenerationala, persoane in varsta si studenti locuind sub acelasi acoperis, in apartamente separate, si impartasind nu doar spatiile casei, dar si experienta de viata. In scurt timp proiectul a fost confirmat pe deplin ca nava amiral a unui proces de inovare intreprinse de SAD in ultimii ani. Aceasta este o solutie potrivita pentru cei care nu isi permit costul unui full time asistent de familie, un proiect experimental conceput pentru a oferi un raspuns la problema de singuratate a varstei, acordand o atentie deosebita atat costurilor cat si aspectului relational. In 2015, SAD a primit premiul United Nations Economic Commission for Europe pentru bune practici in Inovare si strategii care imputernicesc beneficiarii de servicii de ingrijire.

Standardele de calitate a serviciilor oferite de SAD se regasesc in:

SAD a trecut prin auditul familiei - Family Audit al provinciei Trento - care certifica SAD ca un anagajator sensibil la nevoile salariatilor de a echilbra viata profesionala cu cea de familie.

In 2013 SAD avea 57 membri, 122 angajati (15 barbati si 107 femei si 68% salariati cu norma intreaga), 500 de beneficiari si o cifra de afaceri de 4.022.714€.

Descrierea detaliata a activitaii SAD o regasiti in documentul de buna practica disponibil la acest link.

 

Cooperativa A.L.P.I. - Avviamento al Lavoro su Progetti Individualizzati – Cooperativa sociala de integrare prin munca – tip B conform legislatiei italiene

Cooperativa A.L.P.I. a fost fondata in 1990 pentru a oferi psoibilitatea de calificare profesionala si re-intregrare pe piata muncii in principal tinerilor care se confrunta cu dezavantaje sociale sau personale multiple.

Modelul de afacere este relativ simplu – sub-contractarea unor servicii de la clienti care doresc sa externalizeze aceste operatiuni de testare si asamblare de produse industriale, ambalare, servicii informatice si de tipar. Are de asemenea o capacitate proprie de productie textila si de reciclare de echipamente medicale. Teritoriu acoperit A.L.P.I. opereaza in intreaga provincie Trento, pe o raza de aproximativ 50km.

Cooperativa este detinuta de membri care sunt lucratori sau voluntari si este deschisa la primirea de noi membri, singura clauza de excludere fiind conflictul de interese – membrii nu au voie sa aiba interese in intreprinderi concurente. Cooperativa are 32 membrii cooperatori din care 14 lucratori, 13 voluntari si 5 fondatori.

In ultimii 22 de ani cooperativa a crescut cu 500% de la 11 lucratori intr-un spatiu de 130mp la 80 de lucratori in calificare si 30 de lucratori platiti si voluntari avand spatii de productie de 3000 mp in doua cladiri.

Misiunea ALPI esta valorizarea capitalului urman – cooperativa castiga clienti nu apeland la mila acestora ci oferind servicii de calitate la un pret competitiv. Ucenicii pe masura ce aseambleaza diverse articole, impacheteaza comenzi, si inregistreaza date castiga un salariu si primesc si pregitire profesionala de la mentori si tutori. Parteneriatele cu firmele locale asigura relevanta competentelor dobandite pentru piata muncii locala. 

A.L.P.I. obtine 70 % din venituri prin activitatile conomice desfasurate.

Succesul cooperativei provine din sprijinul si evaluarea continue pe care ucenicii le primesc din momentul in care intra pe usa cooperativei si mult dupa ce isi incheie perioada de formare. Calatoria incepe cu o evaluare de profunzime pentru a determina gradul de pregatire a persoanei pentru o cariera ae termn lung si a identifica cel mai adecavt proiect pentru aceasta. Un lucrator cu nomra intreaga al A.L.P.I. se ocupa de plasarea ucenicilor pe piata muncii si le ofera acestora sprijin in perioada de tranzitie.

In 2013, A.L.P.I. a avut o cifra de afaceri de 1.747.854€ si un excedent de 102.056.

Documentul de buna practica pentru cooperativa A.L.P.I. este disponibil la acest link.

 

Cooperativa Agricola Agraria Riva del Garda – 90 de ani de cooperare intre agricultori

Cooperativa Agricola Agraria Riva del Garda a fost fondata in urma cu 90 de ani de agricultorii din zona, din dragoste pentru locurile natale. In prezent cooperativa grupeaza 300 de producatori de struguri si 1200 de cultivatori de maslini din care 80 isi comercializeaza produsele prin intermnediul cooperativei. 

Agraria s-a constituit in 1926 ca asociatie agricola, si s-a transformat in cooperativa in anul 2000. Initial obiectivele au fost de promovare si dezvoltarea  a productiei agricole in zona. In 1957 s-a constituit o cooperativa de vin si o pivnita si in 1965 fabrica de ulei de masline.  

Agraria poate fi considerat un sistem economic integrat pentru dezvoltarea teritoriala, care ofera sprijin membrilor atat cu consultanta de specialitate, cat si cu colectarea si prelucrarea maslinelor si strugurilor, marketing, vanzari directe si promovarea produselor finite, vin si ulei de masline.

Agraria promoveaza cu mandrie conceptul de "produse de la zero km" - produse locale disponibile direct de la producator la consumator. Produsele locale de pe teritoriul inconjurator au trasabilitate directa garantand astfel calitatea si durabilitatea agriculturii.

Agraria are acum doua magazine / show room proiectate special pentru a primi vizitatori si a le permite sa guste si sa experimenteze diverse specialitati locale, inclusiv deliciile gastronomice ca vinurile, uleiurile de masline extra-virgine, salamurile si alte mezeluri, carnea si branzeturile, fructele conservate si gemurile, mierea, si conservele de legume si sosuri – astfel consumatorii pot incerca la prima mana produsele locale tipice autentice. La magazinul - food court  - Corte del Tipico consumatorii pot gusta si cumpara produse DOP Garda Trentino ulei de masline extra virgin si vinurile selectionate Agraria  (produse in mod traditional), pe langa specialitati traditionale selctionate (peste  50 de produse etichetate si certificate cu eticheta Agraria in cea mai mare parte produsa de cooperativa si producatori locali).  

In 2013 Agraria avea 20 de angajati (1 director si 19 salariati), un capital de 756.292€, productie in valoare de 7.742.127€, o cifra de afaceri de 7.337.065€, producand un excedent de 14.948€.

Documentul complet cu descrierea bunei practici Agraria este disponibil la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile