«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Codul Fiscal - facilitati minime pentru intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-07-14


In furtunoasele ultime zile ale sesiunii parlamentare s-au discutat aproape in acelasi timp Legea economiei sociale si Codul Fiscal. Comisia de Munca a Camerei a sustinut propunerile Coalitiei Economiei Sociale de facilitati fiscale. Din pacate, Comisia de Buget nu a retiunut decat o mica parte dintre acestea.

Desi Coalitia a propus scutiri de la plata impozitului pe cladiri si terenuri prin efectul legii, aceste facilitati au ramas la latitudinea consiliilor locale. Acordarea unor astfel de facilitate se va realiza in conformitate cu Legea economiei sociale, in cazul intreprinderilor ce vor urma procedura de atestare. Parcurgerea unei procedure deja reglementate de catre lege reprezinta un filtru, nefiind necesara o noua procedura de selectie realizata de catre autoritatile publice locale. Astfel, intreprinderile sociale si intreprinderile sociale de insertie vor trebui sa se lupte cu birocratia aparatului administrative si sa parcurga inca o procedura pentru a beneficia de aceste facilitati fiscale.

In ceea ce priveste regimul TVA, nu s-au retinut propunerile Retelei intreprinderilor Sociale de Insertie.

Noul Cod Fiscal prevede:
Art. 456 (2) Consiliile locale pot hotari sa acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe cladiri datorate pentru urmatoarele cladiri:
c) cladirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;
d) cladirile utilizate de organizatii nonprofit folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ;
Art. 464 (2) Consiliile locale pot hotari sa acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru:
d) terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile