«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sa invatam despre economia sociala in SUEDIA - Bune practici de intreprinderi sociale si cooperative (partea a IIa)

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2015-07-21

 

 

Continuam seria publicarii de bune practici din cadrul proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale", finantat prin programul Erasmus+, cu alte 4 bune practici culese de partenerii nostri din Suedia.

Primele doua bune practici publicate de la partenerii nostri din Suedia sunt disponibile aici

Bunele practici culese de partnerii nostri din Italia, publicate in cadrul acestui proiect, sunt disponibile aiciaici si aici.

 

Cooperativa Laxen (Asociatie economica) 

Cooperativa Laxen, ce functioneaza in forma unei asociatii economice - forma legala in Suedia, specifica cooperativelor sociale de insertie in munca, a fost fondata in 2010 cu scopul de a crea oportunitati de ocupare pentru someri / lucratori defavorizati, prin suplimentarea ofertei locale de bunuri si servicii creata cu sprijinul autoritatilor locale, care beneficiaza si de un loc in consiliul director al cooperativei.

Din punct de vedere al serviciilor, organizatia s-a specializat in:

  • dezapeziri si ingrijirea spatiilor verzi – gazon 
  • intretinerea arborilor si curatarea padurilor
  • servicii de transport si mutare
  • tamplarie si reconditionare mobila
  • croitorie si reconditionare - reutilizare textile
  • curatenie spatii
  • 2 magazine obiecte uzate – second hand

Cooperativa ofera serivicii de insertie socio-profesionala – formare la locul de munca pentru serviciile publice de ocupare, agentia de securitate sociala si autoritatile locale.

In 2014, cooperativa a avut o cifra de afaceri de 217.000 Euro, 7 angajati, aproximativ 15-20 voluntari si 25 de membri.

Puteti citi documentul de buna practica la acest link

 

Cooperativa Ekebohuset (Asociatie economica)

Cooperativa suedeza Ekebohuset  a fost fondata in 2012 la initiativa municipalitatii Vara, localitate care se confrunta cu importante probleme de ocupare si cu lipsa unor oportunitati de angajare pentru persoane care nu aveau loc de munca de mult timp.

Ekebohuset opereaza o cafenea si o sectie de mica productie. Forma juridica aleasa este de cooperativa de lucratori. Orice persoana care a lucrat in cooperativa cel putin 6 luni poate face cerere de membru. Membrii beneficiaza nu numai de salariu pentru munca efectiuata dar si de posibilitatea de a avea un cuvant de spus in activitatea intreprinderii. Intreprinderea a fost initiata de 3 persoane si a crescut incet pana la 8 persoane lucratori si membri, majoritatea femei. 

Principalele servici si produse sunt cele legate de serviciile din cafenea si produse de artizanat, infiintate in 3 etape. In toamna anului 2012 a inceput activitatea de mica productie, pentru ca anul urmator sa deschida cafeneaua si un atelier de vafe. In anul 2014 activitatea s-a extins cu excursii, spalatorie pentru companii, inchiriere de costuri, mica croitorie.

In acest moment, cooperativa a re 4 lucratori, 13 voluntari si 8 membri. 

Cele mai bune rezultate inregistrate de Ekebohuset sunt cele din sfera sociala. De la momentul fondarii organizatiei, in octombrie 2012, 48% din lucratorii care au trecut prin programul de insertie in munca al Ekebhuset si-au gasit de lucru in alte organizatii, desi erau someri de termen lung. 

Veniturile au crescut constant dar nu in ritmul necesar pentru sustenabilitate - intreprinderea inca are un deficit de 90.000 SEK.

Puteti citi documentul de buna practica la acest link

 

Mikrofonden Väst (Asociatie economica) - Fond de garantare pentru intreprinderi sociale intr-o regiune din Suedia

Mikrofonden Väst este organizatia care ofera garantii si alte forme de sprijin financiar pentru economia sociala din regiunea suedeza in care activeaza. Cooperativa Mikrofonden a fost fondata in 2007 pentru a rezolva problemele de finantare ale intreprinderilor sociale mici, aflate mai ales in zonele rurale.

In regiunea Västra Götaland (Suedia de Vest), 6% din toate companiile sunt afaceri de economie socială. In total există aproximativ 20.000 de asociații active în regiune. 4,2% din angajații din regiune sunt angajați în acest sector.

Principala activitate a Mikrofonden este oferiarea de garantii pentru intreprinderile sociale care solicita imprumuturi bancare. Fondul este organizat sub forma unei cooperative detinute de 55 membri – cooperative si intreprinderi sociale din regiune. Investitorii au fost cooperativele, banci si municipalitati. Costul imprumuturilor este de 3.5 %.

Partenerii strategici ai fondului sunt Bancile sociale Ekobanken si JAK, Banca publica de stat – Almi si autoritatile locale din  Bengtsfors si orasul Gothenburg. In prezent fondul dezvolta noi produse / servicii, cu precadere crowdfunding si finantarea din mai multe surse publice. Fondul este administrat de 1 salariat si 20 de voluntari.

Fondul considera ca este o cerere mare pentru finantare, precum și o cerere mare de cunoastere a surselor de finantare printre organizatiile economiei sociale. In zonele rurale exista o cerere de sprijin pentru inceperea de afaceri in servicii. Aceasta necesitate este, de asemenea, in mare parte prezenta  în sectorul public (cooperativele de integrare in munca). Asociatiile din regiune, de exemplu cele de sport, cultura si asociatii pentru imigranti au nevoie de finantare si sprijin atunci cand, de exemplu, cumpara sau construiesc sedii si de asemenea au nevoie de  suport de lichiditate atunci cand ruleaza proiectele UE. 

O mare parte a cererilor de garantii de credit si fonduri vine din partea asociatiilor si cooperativelor din suburbii excluse. Cooperativele mici, recent infiintate si alte afaceri similare pot fi ajutate prin cooperarea cu Coompanion. Alte afaceri sociale, cum ar fi casele de batrani si companii de ingrijire la domiciliu, au de asemenea nevoie de ajutor la pornirea si dezvoltarea afacerii lor. Exista de asemenea o nevoie de finantare si la  intreprinderile sociale care participa la proiecte cu finantare  UE – pentru acele programe care lucreaza pe baza de rambursare a facturilor si salariilor deja platite. 

Incepand cu anul 2011 Fondul a decis sa ofere si alte forme de finantare in afara de garantii. Fondul va investi  in capitalul social institutional al asociatiilor, sau in societatile cu raspundere limitata din economia sociala.

In cei 7 ani de la infiintare, Fondul a acordat garantii pentru 35 clienti, a acumulat active in valoare de 5.6 milioane SEK si un profit de 500.000 SEK/an.

Puteti citi documentul de buna practica la acest link

 

Cooperativa Lärkan (Asociatie economica)

Cooperativa Lärkan a fost fondata in 2005, printr-o procedura utilizata de multe municipalitati din Suedia, de externalizare a unor servicii proprii catre o cooperativa a carei constituire – strat-up este sprijinita. In acest caz municipalitatea care a sprijinit cooperativa este Grastorp, care beneficiaza si de un loc in consiliul director, cel de vicepresedinte. 

Cooperativa a trecut si printr-o perioada mai grea in momemntul in care autoritatile publice locale si-au redus sprijinul acordat. Cooperativa cumula deja un numar prea mare de salariati pentru lucrarile pe care le avea – si a fost nevoie de o perioada de restructurare pentru a ajunge la dimensiunea optima. 

Principalele activitati ale Lärkan sunt magazine de obiecte la mana a doua (second hand stores), servicii pentru curti si gradini, ajutor domestic, vanzare si reparatii – bicielete si masini de tuns iarba, cafenea. Cooperativa ofera de asemenea servcii de copeiere si producere de brosuri pentru ONGurile din localitate. 

Serviciile de ocupare si formare la locul de munca sunt contractate de Serviciul public de ocupare, de Asigurarile sociale si de autoritatea publica locala. 

Intreprinderea sociala Lärkan are in acest moment 14 angajati, 3 voluntari si 35 membri. In 2013, cooperativa avea active in valoare de 107.000 EURO, un capital de 32 000 EURO, o cifra de afaceri de 232 000 EURO si a acumulat un profit de peste 22 600 EURO.

Puteti citi documentul de buna practica la acest link

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile