«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Pot colabora institutiile de micro-finantare si bancile?

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-07-30


Ultima editie a Conferintei European Microfinance Network a adus in atentia experilor in micro-finantare modalitatile de colaborare dintre institutiile de micro-finantare si principalii actori in domeniul financiar, bancile. Conform concluziilor Conferintei, colaborarea intre institutiile de micro-finantare si banci a fost un factor cheie pentru cresterea economica a multor actori implicati in microfinantare. Aceasta colaborare s-a realizat de multe ori in contextul reglementarilor restrictive care impiedica institutiile de micro-finantare sa furnizez in mod direct servicii, astfel incat marea majoritate a cazurilor de colaborare au avut drept scop identificarea modalitatilor de interventie care sa aduca beneficii de ambele parti.

Cu toate acestea, in climatul financiar actual, bancile sunt din ce in ce mai mult atrase de pietele pe care anterior nu le vizau. In timp ce majoritatea bancilor prefera sa ajunga la aceste noi piete prin sustinerea institutiilor de micro-finantare, unele banci au inceput sa ofere produse de microfinantare in mod direct. In contextul in care sectorul de microfinantare devine din ce in ce mai vizibil si mai matur, relatiile dintre sectorul bancar si sectorul de microfinantare ar trebui sa se indrepte catre o colaborare mai mare si mai diversificata.

Principalele concluzii ale Conferintei:

  • cresterea cererii de micro-credite in Europa a fost provocata de cresterea somajului, de industrializare, interesul crescut in auto-ocupare si retragerea bancilor;
  • printre cauze interne din sectorul de micro-finantare se numara necesitatea unei mai bune structurari a ofertei, nevoia de recunoastere institutionala, profesionalismul.

Sursa: http://www.european-microfinance.org/index.php?rub=publications&pg=emn-policy-notes&spg=emn-policy-note-collaboration-microfinance-banks

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile