«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"VOCEA ONG pentru comunitate" continua!

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-08-06


Miercuri, 5 august, la Iasi s-a desfasurat conferinta de inchidere a proiectului "Vocea ONG pentru comunitate!", finantat prin granturile SEE 2009 - 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Proiectul a fost implementat la nivelul regiunii Nord Est, in 17 luni, de catre un consortiu de organizatii din Iasi - Fundatia “Alaturi de Voi” Romania - solicitant, Asociatia Alternative Sociale, Asociatia Salvati Copiii Iasi, Centrul de Dezvoltare Sociala, Centrul Diecezan Caritas, Fundatia COTE, Fundatia Iosif, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Fundatia Star of Hope si Fundatia World Vision Romania.

“Primul rezultat al acestui proiect este infiintarea, la Iasi a FONSS - Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale care, iata ca, dupa un an de functionare, a ajuns deja la 21 de membri si prin care s-a dezvoltat un pol de putere si o voce unica in ceea ce priveste domeniul serviciilor sociale si sectorul ONG, in regiunea Nord Est. FONSS si-a asumat rolul de lobby si advocacy pentru schimbarea politicilor si dezvoltarea sustenabila a serviciilor sociale” – a mentional dna Angela Achitei, presedinte al FONSS.

Pana in prezent – dezvoltarea sectorului ONG cu servicii sociale, promovarea aportului ONG in comunitate si lobby si advocacy – au fost cele trei directii prioritare in care s-a angajat membrii FONSS.

Prin proiect au fost realizate trei intaniri de lucru cu ONG-urile din regiunea NE: la Iasi, Bacau si la Suceava, in care cei 91 participanti au inventariat necesitatea de interventie a federatiei.


Au fost realizate cursuri cu personalului din ONG-uri grassroots, in scrierea si implementarea de proiecte cu finantare de la autoritati locale, si ulterior, FONSS a oferit sprijin si consultanta in scrierea de proiecte pe apelurile lansate de CJ si CL pe Legea 350/2006.

Promovarea sectorului ONG din domeniul serviciilor sociale s-a facut atat prin  “Caravana consilierilor”- ceea ce a insemnat aducerea autoritatilor locale, judetene si nationale, a consilierilor locali si judeteni, in vizita la ONG-uri- cat si prin prezentarea FONSS la diferite evenimente nationale (Forumul ONG, Conferinta FSC, Workshop CMSC, Seminarul Comitetului Economic si Social European, Colegiul National al Asistentilor Sociali, Parlamentul European, lansarea Centrului de Resurse pentru Coalitii).

Un rol important in promovarea ONG au avut si ziarul “Vocea ONG”- cu aparitie lunara in 1500 de exemplare print si distributie nationala in format electronic - pagina web www.fonss.ro si pagina de Facebook Vocea ONG.

Intreaga componenta de promovare va ramane activa si dupa finalizarea proiectului, inclusiv Catalogului Serviciilor Sociale, in care furnizorii de servicii sociale se pot inscrie in continuare, iar beneficiarii pot gasi serviciile cautate http://fonss.ro/catalogul-serviciilor-sociale/ .

In ceea ce priveste activitatea de lobby si advocacy derulata prin proiect, ea s-a concentrat pe monitorizarea activitatii CL si CJ Iasi, prin participarea la peste 25 de sedinte. „Asa am inteles de ce unele decizii se iau mai greu, si chiar a fost o experienta foarte interesanta pentru mine” –a mentionat Sebastian Ghica, director Fundatia Iosif.

In cadrul conferintei a fost exprimata insatisfactia cu privire la mersul negocierilor pentru   crearea de instrumente de finantare din fonduri publice locale adecvate sectorului (Legea nr. 350/ 2006), dna Diana Paius, director zonal al Fundatiei Bethany mentionand ca investitia mare de timp nu a dus la rezultatele asteptate, nici in ceea ce priveste modificarea regulamentelor de finantare la CL si CJ la Legea 350, nici in respectarea Legii Asistentei Sociale si infiintarea la nivel de CJ si Cl a unui departament de contractare servicii.

FONSS a mai aratat ca a initiat si a sprijinit modificarea a 10 demersuri nationale in domeniu servicilor sociale, un punct de sprijin important fiind parlamentarii de Iasi. De altfel, dna Cristina Nichita, deputat prezent la conferinta, a tinut sa rememoreze parteneriatul dezvoltat in sustinerea unor initiative impreuna cu FONSS si ceilalti exponenti ai societatii civile.

Politicienii ieseni au sprijinit initiativele FONSS indiferent de partidul din care fac parte, fapt confirmat la conferinta de presa si de dna Camelia Bogdanici, deputat. Dl senator Dumitru Oprea, a sustinut ca asa trebuie sa functioneze relatia dintre societatea civila si politicieni, cei din urma, sa fie apelati atunci cand pot ajuta, pentru ca si-au asumat acest rol.

Vicepresedintele CJ Iasi, dl Alin Aivanoaiei a felicitat echipa de proiect si si-a exprimat speranta ca in viitor, relatia CJ- societate civila, in ceea ce priveste lucrul in comun pe anumite acte normative va fi imbunatatita.

FONSS va continua activitatea pe directiile mentionate si organizatiile iesene vor aplica in continuare pentru atragerea de finantari pentru noi proiecte in parteneriat, asa cum declara unul din vicepresedintii federatiei, dna Corina Mighiu “nu e un final, ci o continuare a ceea ce am inceput cu un an in urma”.

Pe pagina VOCEAONG pe facebook vor fi postate si imprimarile video ale declaratiilor din timpul conferintei de presa, iar alte detalii privind proiectul pot fi solicitate de la dna Mihaela Munteanu, director de dezvoltare si comunicare ADV Romania, tel. 0740-513864, email: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro

Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile