«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Care este pulsul privind investitiile in intreprinderile sociale?

Postata in: Stiri IES
Data: 2015-08-20

Pietele de investitii sociale sunt în crestere in intreaga lume, grupul de lucru G8 Social Imapact Investment indicand ca eforturile de sustinere a investitiilor sociale sunt in crestere. Multi cred ca întreprinderile sociale (beneficiare ale investitiilor sociale) sunt contributori importanti ai luptei impotriva saraciei, dar spre deosebire de ONG-uri si alte tipuri de organizatii, dovezile cu privire la implicarea lor directa in acest proces sunt greu de identificat.

Descoperirile noastre de sprijin, în general, ideea ca întreprinderile sociale pot avea un impact pozitiv asupra reducerii saraciei. Dar ele dezvaluie, de asemenea, unele rezerve, care ne-au condus pentru a obtine recomandari concrete de actiune.

Cercetatorii Aline Margaux Wachner, Tim Weiss si Lisa Marie Hanley au realizat recent un studiu cu privire la investitiile in intreprinderile sociale, pe baza raspunsurilor a 36 de investitori sociali si a 286 de întreprinderi sociale din Columbia, Mexic, Kenya, si Africa de Sud. Rezultatele cercetarii arata ca intreprinderile sociale pot avea un impact pozitiv asupra reducerii saraciei. De asemenea, acestea au aratat ca exista unele rezerve, care au condus catre formularea de directii de actiune.

Conform Raportului, întreprinderile sociale care au primit investitiile sociale sunt dependente de veniturile realizate in urma vanzarii directe a produselor si serviciilor catre consumatorii finali. În timp ce finantarea întreprinderilor sociale este, în principal, în mainile sectorului privat, sustinerea acestora de catre sectorul privat sau societatea civila este limitata. Mai mult de jumatate dintre întreprinderile sociale chestionate au indicat ca nu au primit un sprijin din partea institutiilor publice. Mai multe dintre acestea au indicat ca entitati guvernamentale le-au impiedicat atingerea obiectivelor, prin barierele birocratice.

Avand in vedere aceste considerente, întreprinderile sociale tind sa opereze pe piete care ofera conditii mai usoare pentru realizarea profitului. Astfel, intreprinderile sociale ajung sa neglijeze piete importante, în special cele care se refera la satisfacerea nevoilor de baza, cum ar fi apa si canalizarea.

Articolul integral este disponibil aici/

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile