«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

S-a deschis drumul societatilor comerciale catre furnizarea de servicii sociale

Postata in: Noutati legislative
Data: 2015-08-27

Guvernul a adoptat in data de 26 august 2015 o ordonanta prin care se extinde dreptul operatorilor economici cu scop lucrativ de a fi recunoscuti ca furnizori de servicii sociale, in ciuda demersurilor furnizorilor nonprofit de servicii sociale care au solicitat o dezbatere ampla pe aceasta tema. Pana in prezent, conform Legii nr. 292/2011, operatorii economici puteau furniza servicii sociale numai in conditii speciale, de exemplu, cresele infiintate de societatile comerciale si persoanele fizice autorizate.

In opinia mai multor furnizori nonprofit de servicii sociale, Ordonanta va permite operatorilor economici cu scop lucrativ  sa furnizeze servicii sociale si sa aiba acces la fonduri publice, inclusiv la fonduri structurale europene.

Fara a organiza o dezbatere care sa aduca la aceeasi masa toti actorii implicati in furnizarea serviciilor sociale, ordonanta schimba fundamental modul de organizare si functionare a sistemului de asistenta sociala, prin deschiderea pietei serviciilor sociale catre societatile comerciale. Aceasta masura este propusa intr-un moment in care cadrul de reglementare a serviciilor sociale este nefinalizat si nu poate gestiona prezenta unor operatori, in conditii de siguranta pentru beneficiari.

Actul normativ adoptat de Guvern stabileste si o serie de exceptii in extinderea furnizorilor de servicii sociale, care raman in zona de competenta a autoritatilor publice. Printre aceste exceptii se numara serviciile de prevenire a separarii copilului de familie si serviciile pentru copilul lipsit temporar sau definitiv de parinti, serviciile legate de violenta in familie si serviciile pentru persoanele cu dizabilitati.

Mai multe informatii despre pozitia furnizorilor nonprofit de servicii sociale sunt disponibile aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile