«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Terenurile si cladirile intreprinderilor sociale de insertie scutite de impozit

Postata in: Noutati legislative
Data: 2015-09-07



In contextul re-examinarii de catre Parlamentului Romaniei a proiectului de lege privind Codul Fiscal, Coalitia pentru Economie Soc
iala saluta adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a amendamentelor depuse de catre doamna deputat Cristina Nichita privind o serie de facilitati fiscale acordate actorilor economiei sociale. 

In luna mai, cu ocazia seminarului european "Impulsionarea dezvoltarii economiei sociale - Cadru de reglementare european si national", doamna deputat sustinea necesitatea unor politici publice consecvente pentru dezvoltarea economiei sociale “cred ca este necesar ca proiectul de lege privind economia sociala sa clarifice nu numai terminologia, cat si importanta celui de-al treilea sector. Am preluat amendamentele la Codul Fiscal privind facilitatile fiscale pentru intreprinderi sociale si le voi sustine in continuare”.

Principale masuri de sprijin adoptate de catre Parlament la data de 3 septembrie 2015 sunt:

  • Scutirea, prin efectul legii, de la plata impozitului/taxei pe cladiri pentru cladirile detinute sau utilizate de catre intreprinderile sociale de insertie.
  • Scutirea, prin efectul legii, de la plata impozitului/taxei pe teren pentru terenurile detinute sau utilizate de catre intreprinderile sociale de insertie;

In plus, prin decizia consiliilor locale vor putea fi exceptate de la plata impozitului:

  • cladirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;
  • cladirile utilizate de organizatii nonprofit folosite exclusive pentru activitatile fara scop lucrativ;

In cee ace priveste impozitele locale pe terenuri, vor putea fi exceptate de la plata:

  • terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale;
  • terenurile utilizate de organizatii nonprofit folosite exclusive pentru activitatile fara scop lucrativ;
  • terenurile apartinand asociatiilor si fundatiilor folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ;

Mentionam ca amendamentele adoptate au fost amplu dezbatute in cadrul sedintelor Comisiei pentru munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor si cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice cu privire la Legea Economei Sociale lege promovata de Guvern adoptata de actre Parlament in 24 iunie 2015.

Textul proiectului de lege privind Codul Fiscal a fost adoptat de catre Camera Deputatilor in data de 3 septembrie 2015 si a fost transmis Presedintelui Romaniei spre promulgare. Textul integral poate fi accesat aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile