«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

In Romania termenul de incluziune financiara este aproape inexistent

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-09-07


Raportul Crestere Incluziva si Dezvoltare, elaborat de catre Forumul Economic Mondial arata ca principal preocupare politica a liderilor din intreaga lume este extinderea participarii sociale si beneficiilor in procesul de crestere a economiei si a integrarii. Chiar daca natura precisa si importanta relativa a cauzelor cresterii inegalitatii si stagnarii veniturilor medii de uz casnic raman in dezbatere, un consens a fost agreat din punct de vedere geografic si ideologic cu privire la necesitatea imbunatatirii unui nou model de crestere economica si de dezvoltare.

Chiar dacaca reducerea inegalitatii poate consolida cresterea economica, consensul politic cu privire la o crestere favorabila incluziunii este inca in esenta, o aspiratie, mai degraba decat pe baza de reteta deja prescrisa. In prezent, nu exista un cadru de politici publice recunoscut la nivel international si nici un set corespunzator de indicatori sau masuri care sa ghideze statele in construirea unei strategii economice mai incluzive care sa recunoaste necesitatea dezvoltarii nivelului de trai, mai degraba decat a cresterii in sine.
Raportul scoate in evidenta ca Romania se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste accesul la servicii financiare. Pe o scara de la 1-nivel scazut la 7-nivel crescut de incluziune financiara, Romania inregistreaza un scor de 2.71. Spre deosebire de Romania, alte state alte Uniunii Europene inregistreaza scoruri mai mari in ceea ce priveste accesul la imprumuturi: Bulgaria (3.0), Polonia (3.79), Croatia (4.2).

Textul integral al raportului este disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile