«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Harta hub-urilor din Romania: Unde gasesti un loc in care sa iti dezvolti startup-ul si cat te costa chiria

Postata in: Oportunitati
Data: 2015-09-09


Spatiile de coworking (colaborative) sau hub-urile, asa cum sunt adesea numite, au inceput sa prinda contur si in Romania, in ultimii cinci ani. Exista astfel de spatii amenajate in 9 orase din tara si pot gazdui, in total, peste 600 de antreprenori si freelanceri. Vezi in harta hub-urilor realizata de StartupCafe unde poti sa gasesti un loc intr-un spatiu colaborativ in Romania, cum arata acestea, cat te costa sa lucrezi aici si cine sunt cei care au pus bazele comunitatilor de coworking locale.

Scopul spatiilor de coworking este de a oferi o alternativa la birourile clasice. Acestea se adreseaza antreprenorilor aflati la inceput de drum, startup-urilor si freelancerilor care fie nu isi permit sa inchirieze spatiu intr-o cladire de birouri, fie pur si simplu isi doresc sa se alature comunitatii din jurul acestor hub-uri.

Ideea lansarii acestui gen de spatiu a aparut in urma cu 20 de ani in Berlin, prin lansarea unui asa-numit hackerspace, unde pasionati de tehnologie se intalneau pentru a lucra impreuna. Insa, conceptul a prins contur in 2005, in Statele Unite, unde a fost lansat primul hub pe modelul celor pe care le regasim azi raspandite si in Romania.

Bucuresti, Cluj, Timisoara, Constanta, Iasi, Brasov, Sibiu, Galati si Oradea sunt orasele in care s-au dezvoltat astfel de huburi care gazduiesc antreprenori si startup-uri, ce activeaza in special pe zona de tehnologie sau in industrii creative. Aceste spatii amenajate pot primi intre 12 si 100 de persoane concomitent, in functie de spatiul de care dispune fiecare hub in parte. Preturile pentru abonamentele de inchiriere a unui birou (care includ de obicei si accesul la evenimentele organizate in cadrul hub-ului si accesul la diferite facilitati) sunt intre 40 de euro si 150 de euro pe luna.

Exista si spatii de coworking gandite sub forma unor proiecte sociale (spre exemplu: City Hub Constanta) care nu percep membrilor taxe de inchiriere, dar o parte dintre rezidenti ofera in schimb servicii voluntare pentru a sprijini functionarea hub-urilor respective.

Sursa: http://www.startupcafe.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile