«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Made in Rosia Montana si Fundatia Alpha Transilvana intreprinderile sociale castigatoare ale competitiei NESsT din acest an

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-09-09


Azi, 9 septembrie 2015, NESsT anunta castigatorii Competitiei pentru Intreprinderi Sociale, editia 2015, organizata de catre Fundatia NESsT Romania cu scopul de a  sustine  start-up-ul si dezvoltarea intreprinderilor sociale din Romania.

Competitia a fost co-finantata de Elvetia prin intermediul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro). In aceasta competitie premiile pentru intreprinderile sociale castigatoare sunt oferite in colaborare cu UniCredit Foundation:

Anul acesta, NESsT a primit 80 de aplicatii de la 48 de ONG-uri, 23 de echipe de antreprenori si 9 entitati comerciale cu o misiune sociala puternica. Dintre acestea 14 au fost selectate sa intre in competitie, beneficiind de programul de dezvoltare a afacerii creat de catre NESsT pentru sprijinirea intreprinderilor sociale din Romania. Programul contine 3 etape sub forma a 3 sesiuni de workshop-uri de cate 2 zile in cadrul carora participantii sunt familiarizati cu notiuni privind dezvoltarea afacerii si primesc instrumentele necesare pentru planificarea dezvoltarii propriei intreprinderi sociale, de la clarificarea modelului de afacere, la cercetarea de piata, la planificarea financiara si managementul riscurilor.

La fiecare etapa, echipele au fost evaluate si au primit feedback constructiv pentru a-si imbunatati planul de afaceri. In final, au fost primite 10 planuri de afaceri complete care au fost evaluate de catre 3 consultanti NESsT si 25 de evaluatori externi, membri ai retelei Business Advisory Network, precum si parteneri de la UniCredit Bank, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elvetia, si Fundatia Alaturi de Voi (ADV), Iasi, Romania. Cele 10 echipe finaliste au fost invitate sa isi sustina planul de afaceri intr-o sesiune de pitching ce a avut loc pe data de 27 iulie in fata unui juriu compus din 10 membri.

Alegerea a doar doi castigatori a fost una dificila,  criteriile care au stat la baza alegerii sunt: analiza de piata detaliate si argumentarea solida a potentialului de piata al afacerii, potentialul de a genera impact social sustenabil prin crearea de locuri de munca sau asigurarea unor surse de venit pentru persoane vulnerabile, oportunitatile de crestere (atat a afacerii, cat si a impactului), precum si evolutia in cadrul competitiei.

Astfel, cei doi castigatori ai Competitiei NESsT pentru Intreprinderi Sociale, 2015, cea de-a V-a editie, sunt:

  • Made in Rosia Montana, infiintat in 2014 cu scopul de a sprijini comunitatea din Rosia Montana, zona mono-industriala, unde accesul la un loc de munca sau o sursa de venit sustenabila este limitat. Scopul intreprinderii sociale este de a genera o sursa de venit pentru femeile din comunitate care fie nu au nici un venit, fie traiesc din ajutorul social sau o pensie redusa. In prezent, 30 de femei sunt implicate in productia de obiecte de lana, obiectivul antreprenorilor fiind de a creste venitul  mediu generat de la 400 lei pe luna la o medie de 800 lei pe luna pentru fiecare persoana prin diversificarea productiei, cresterea vanzarilor si patrunderea pe piete noi de desfacere.Profitul generat va fi reinvestit in afacere pentru cresterea impactului, precum si in sustinerea unor initiative locale cu impact direct asupra comunitatii.
  • Timural Group (producatorul brandului Woodjoy), o unitate protejata infiintata in 2003, in judetul Mures, de catre Fundatia Alpha Transilvana cu scopul de a sustine financiar programele organizatiei dedicate copiilor si tinerilor cu dizabilitati si pentru a crea locuri de munca pentru acest grup tinta. In prezent au 9 persoane cu dizabilitati angajate, iar pana acum au sustinut programele fundatiei cu aproximativ 47.000 EUR. Intreprinderea sociala isi propune sa se extinda pe piata externa cu produsele de mic mobilier de lemn, investind in vanzari si promovare. Obiectivul pentru urmatorii 5 ani este de a creste numarul de angajati persoane cu dizabilitati de la 9 la 17 si de a crea locuri de munca si pentru alte persoane vulnerabile (someri, tineri absolventi) prin colaborarea cu Agentia de Ocupare a Fortei de Munca din judetul Mures si institutiile de invatamant locale.

Acestia vor primi o finantare totala nerambursabila de aproximativ 10.000 EUR fiecare pentru implementarea planului de afaceri si vor intra in portofoliul NESsT de incubare unde vor beneficia in continuare de consultanta si acces la resursele necesare dezvoltarii afacerii.
Parteneri si co-finantatori

Competitia a fost co-finantata de Elvetia prin intermediul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro). Competitia si incubarea intreprinderilor sociale din portofoliul NESsT este, de asemenea,  realizata cu sprijinul  a doi actori cu experienta in economia sociala, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elvetia, si Fundatia Alaturi de Voi (ADV), Iasi, Romania, respectiv cu suportul UniCredit Foundation (beneficiind si de implicarea angajatilor UniCredit Bank si UniCredit Business Integrated Solutions ).

Despre NESsT:

NESsT este un catalizator pentru intreprinderile sociale din tarile cu piete in dezvoltare si din intreaga lume. NESsT isi indeplineste misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat si acces la piete de desfacere unui portofoliu de intreprinderi sociale cu impact ridicat din tarile cu piete emergente. NESsT combina instrumentele si strategiile specifice sectorului de afaceri si al investitiilor de capital cu misiunea si valorile sectorului social, pentru a permite portofoliului sau sa planifice mai bine, sa isi imbunatateasca capacitatea de management, sa se dezvolte si sa isi creasca impactul social. / www.nesst.org

Despre SEIF:
Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif) organizatie infiintata in Zurich, Elvetia, sprijina persoane si echipe ale caror idei inovative urmaresc sa rezolve provocari ale afacerilor sociale. Seif ofera servicii profesionale de asistenta pentru afaceri sociale prin consolidarea capacitatii organizationale si networking, suport oferit in toate etapele de dezvoltare ale afacerii, de la conturarea ideii pana la stadiul de crestere.

Despre ADV:
Fundatia „Alaturi de Voi" (ADV) Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in februarie 2002 a carei misiune este incluziunea persoanelor seropozitive HIV si din alte grupuri vulnerabile. ADV Romania este prima organizatie din tara care a infiintat 3 unitati protejate sub sigla Util Deco in care a creat locuri de munca pentru persoane cu dizabilitati. ADV Romania este unul din promotorii conceptului de economie sociala la nivel national, detinand Centrul National de Economie Sociala la Iasi si alte centre de resurse in domeniu, in Constanta si Targu Mures, si un centru de resurse on-line www.ropes.ro (Produs in Economia Sociala din Romania).

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile