«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Primul fond de asigurari detinut de asigurati, Fondul Mutual al Agricultorilor, va fi finantat din fonduri europene

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-09-10

Fermierii romani se pregatesc sa infiinteze un fond mutual, singurul instrument care ar putea sa acopere si pierderile cauzate de seceta, inghet sau diverse boli, daune de care firmele de asigurari fug.

Fondul va fi format in pondere de 65% din bani de la Uniunea Europeana, 25% de la stat, iar diferenta va fi suportata de fermieri. Este un sistem care deja si-a dovedit eficacitatea in Franta sau Germania unde aceasta formula de sprijin reciproc intre fermieri functioneaza de mult timp.

Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, este de parere ca aceasta forma de organizare ar putea functiona si pentru fermierii romani numai daca fondul mutual va fi impartit pe fiecare sector al agriculturii.

“Ca sa functioneze corect, Fondul Mutual ar trebui sa fie impartit pe ramuri. De pilda, in viticultura – unul, in cultura mare – altul. Acestea ar trebuie sa mearga spre problemele mari cu care se confrunta fiecare ramura. Putem sa ne referim si la zootehnie care are alte particularitati legate de ce inseamna productia sau cum este acum pretul animalelor vii care scade de la o zi la alta. Daca ar fi totul la comun, s-ar putea ajunge la scenariul in care un anumit sector sa fie afectat intr-un an, iar altuia sa-i mearga bine. De aceea trebuie sa fie fiecare sector cu treaba lui”, a declarat fostul ministru pentru Agrointeligenta.

Fondul mutual din agricultura nu ar trebuie sa fie controlat de anumite grupuri de interese, ci de fermieri

Valeriu Tabara spune ca infiintarea fondului mutual nu ar trebui sa exonereze statul de obligatiile pe care le are catre fermieri.

“De la inceput trebuie sa fie clar: cu sau fara acest fond mutual, orice tara este obligata sa sprijine productia agroalimentara. Ori in conditiile in care pierderile sunt cauzate de conditii extreme cum au fost cele din 2015, statul este obligat sa sprijine fermierii. Nu cred ca trebuie sa se culce pe o ureche daca fermierii se ajuta si in alt mod. Acesta ar fi un element de complementaritate care ar veni la acest sprijin si ar putea foarte bine sa fie controlat, gestionat si dirijat de fermieri ca un mod de administrare pe modelul Fondului de Garantare a Creditului Rural”, ne-a explicat fostul ministru.

Domnia sa spune ca fondul mutual nu ar trebuie sa fie controlat de anumite grupuri de interese ci clar, de catre fermieri. “Dar eu as spune ca nu este vorba numai de un singur Fond Mutual care sa fie gestionat de un anumit grup de oameni pentru ca ar parea elementele de contestare, cum au si fost de altfel, si care au dus la esecul primei initiative. Eu sincer ma asteptam, cunoscand oamenii de acolo”, a completat Valeriu Tabara pentru Agrointeligenta.

Cei care nu aplica tehnologia corect nu au cum sa primeasca despagubiri
Fostul ministru al agriculturii spune ca o alta problema pe care ar putea sa o intampine functionarea Fondului Mutual este evaluarea pierderilor acolo unde trebuie clar stabilite cauzele.

Articolul integral este disponibil aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile