«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Bune practici: Uniunea de Credit No1 CopperPot Ltd

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-09-24


Misiunea publicata a uniunii de credit No1 CopperPot Ltd este: “Vom deveni cea mai buna uniune de credit din Regatul Unit prin furnizarea de servicii financiare accesibile membrilor si care sunt sustinute de un serviciu centrat pe membru. Uniunea de Credit isi va extinde serviciile catre toate fortele de Politie din Anglia si Tara Galilor cu o crestere a categoriilor de produse pentru a preintampina nevoile in schimbare ale membrilor nostri.

Vom obtine aceasta prin:

  • A fi pasionati de serviciile pe care le furnizam.
  • A furniza servicii excelente si adaptate membrilor nostri.
  • A proiecta produse care sa intampine nisa de nevoi a celor care lucreaza in fortele de Politie.
  • A revizui preturile pentru a ne asigura ca atat ratele pentru imprumuturi cat si cele pentru economii sunt competitive.
  • A utiliza tehnologia pentru a ne asigura ca furnizarea serviciilor indeplineste asteptarile in schimbare ale membrilor.”

Rezultatele peste medie care recomanda Uniunea de Credit No1 CopperPot Ltd ca buna practica sunt:

  • Responsabilitate fata de membri 

Intr-o uniune de credit, directorii (membri consiliului director) raspund direct in fata membrilor. Aceasta raspundere se manifesta in mod direct in cadrul Adunarii General Anuale (si in cadrul altor intalniri generale speciale), atunci cand Consiliul Director raporteaza membrilor aspecte privind performanta uniunii de credit. O serie de rapoarte trebuie prezentate membrilor, inclusiv conturile anuale (care trebuie aprobate de catre membri), raportul anual al CD si al Directorului Executiv si alte informatii privind deciziile de dezbatut si votat de catre membri. Membri trebuie sa fie de acord cu schimbarea regulilor din uniunea de credit. Membri aleg directorii in cadrul Adunarii Generale. Toti directorii trebuie sa fie membri in uniunea de credit. Totusi, pe parcursul anului, uniunea de credit se straduieste sa ramana responsabila in fata membrilor prin informari regulate pe pagina web, email si prin chestionare pentru membri.

  • Sprijin acordat membrilor pentru dezvoltarea unei afaceri

Uniunea de credit nu face imprumuturi entitatilor juridice, ci numai membrilor sai. De aceea, toate imprumuturile sunt imprumuturi persoanle, mai degraba decat imprumuturi pentru afaceri. Totusi, uniunea de credit ofera uneori imprumuturi personale care sunt folosite cu scopul dezvoltarii unei afaceri. Acestea pot fi acordate membrilor familiilor ofiterilor sau atunci cand cineva se retrage din fortele de politie. Imprumuturile pentru afaceri se fac totusi destul de rar.

  • Activitati menite sa imbunatateasca capacitatile financiare ale membrilor

Toate activitatile sunt informale si au loc prin intermediul conversatiilor dintre angajatii uniunii de credit si membri. Membri primesc informatii despre imprumuturile de consolidare (uniunea de credit ofera un imprumut pentru acoperirea altor datorii) si angajatii vorbesc cu membri despre cum sa compare imprumuturile. Angajatii incearca sa transmita membrilor informatii despre capcanele dobanzilor anuale tipice. Informatiile sunt incluse in newsletter-ul privind aspecte financiare, dar nu este educatie financiara in sine. Angajatii nu trebuie sa fie vazuti ca niste consultanti financiari, profesie reglementata in Regatul Unit. Ei nu sunt calificati sa ofere sfaturi financiare. Unul dintre comitetele uniunii de credit a desfasurat un program de educatie financiara, oferit grupurilor de angajati la locurile lor de munca. Acesta a fost un curs aprobat de autoritatile
britanice.

  • Servicii financiare pentru membri din grupuri dezavantajate sau aflati in dificultate

Datorita legaturii comune a uniunii de credit (servicii adresate membrilor fortelor de Politie, angajati civili si familiilor lor), organizatia nu are de fapt membri dezavantajati. Totusi, uniunea de credit are adeseori un numar semnificativ de membri supraindatorati. Aceasta a fost mereu o problema majora. Inca de demult, ofiterii de politie nu puteau avea datorii, iar un ofiter de politie supraindatorat risca sa isi piarda locul de munca. Acesta a fost unul dinte motivele infiintarii uniunii de credit, pentru ca ofiterii sa nu acumuleze datorii si sa isi piarda astfel locul de munca. Regula de angajare privind datoriile s-a schimbat acum, iar politistii nu isi mai pierd locul de munca daca au datorii. Totusi, in anumite unitati de politie (de ex. anti-terorism), datoriile sunt in continuare o problema pentru ca ii lasa pe politisti deschisi la a primi mita.

Supraindatorarea a fost adeseori o problema a fortelor de politie – motivele pentru acest fapt nefiind clare. Unele persoane considera ca sunt legate de personalitatea ofiterilor de politie, altele cred ca are legatura cu faptul ca se pensioneaza devreme cu o suma forfetara mare, care poate fi adeseori vazuta ca o acoperire pentru datoriile curente.

Documentul complet este disponibil aici.

Acest material a fost elaborat in cadrul proiectul ICAR, implementat de catre Uniunea Nationala a Caselor de

Ajutor Reciproc ale Salariatilor din Romania alaturi de 27 de parteneri. Scopul proiectului este infiintarea unui numar de 9 C.A.R. si dezvoltarea activitatii a 17 puncte de lucru ale unor C.A.R. partenere, bazate pe modele de succes la nivel European – uniunile de credit si organizatiile de micro-finantare. In plus, se are in vedere Crearea a 36 de noi locuri de munca, din care 24 dedicate persoanelor provenite din grupurile vulnerabile din regiunile: Bucuresti, Sud-Muntenia, Sud-Est, Vest, Centru, Sud-Vest Oltenia si Nord-Est. Proiect este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, axa prioritara: 6. “Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de interventie: 6.1. „Dezvoltarea economiei sociale”.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile