«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Guvernul a aprobat cadrul financiar al gestionarii fondurilor europene pentru perioada 2014-2020

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-09-24

Ministerul Fondurilor Europene a supus astazi aprobarii Guvernului Ordonanta de Urgenta privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020, act normativ care stabileste fluxurile financiare aferente utilizarii fondurilor europene nerambursabile in exercitiul financiar 2014-2020.

”Pornind de la experienta acumulata in perioada 2007-2013, venim cu elemente noi in sprijinul beneficiarilor. In primul rand, prefinantare acordata pentru salarii, onorarii si cheltuieli cu deplasarile, astfel incat acestia sa aiba la dispozitie sumele necesare pentru a-si implementa proiectele fara intarzieri si dificultati. Mai mult, introducem posibilitatea ca autoritatile de plata sa vireze direct in conturile partenerilor sumele eligibile, simplificand astfel procesul de rambursare si scurtand perioada de timp in care organizatiile implicate in proiecte asteapta sa le fie decontate cheltuielile”, a precizat domnul Marius Nica, ministrul fondurilor europene.
Una dintre masurile care vizeaza in mod direct intarirea disciplinei financiare si cresterea eficientei utilizarii fondurilor se refera la introducerea unei atributii a Ministerul Finantelor Publice de a efectua redistribuiri de credite de angajament si bugetare intre ordonatorii de credite ai bugetului de stat, cu avizul Ministerului Fondurilor Europene, in functie de stadiul implementarii proiectelor/ programelor finantate din fonduri europene la nivelul fiecarei institutii.

In ceea ce priveste prefinantarea acordata, beneficiarii vor avea obligatia de a justifica utilizarea acesteia in termen de 10 zile de la expirarea perioadei pentru care s-a acordat, ceea ce va avea ca rezultat atat absorbtia efectiva a fondurilor prin stabilirea unor termene clare de justificare cat si asigurarea lichiditatilor necesare beneficiarilor. Prefinantarea se va vira pe baza de state estimative, in transe, pentru o perioada de maxim 3 luni.

Actul normativ se aplica gestionarii asistentei financiare nerambursabile alocate Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune si Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane in perioada de programare 2014-2020, precum si a prefinantarii si cofinantarii aferente acestei asistente. Documentul a fost elaborat in colaborare cu potentialii beneficiari si cu mai multe organizatii ale societatii civile (Coalitia Nationala pentru Absorbtia Fondurilor Structurale si Modernizarea Romaniei, Institutul de Politici Publice, Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania etc.), care au oferit sugestii relevante pentru completarea sa.

Sursa: http://www.fonduri-ue.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile