«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Doar primul pas: primele raspunsuri ale autoritatilor romane referitoare la elaborarea documentelor programatice 2014-2020

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2011-11-25

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban si directorul general al Autoritatii de Management POSDRU, Carmen Ionel, in calitate de reprezentant al Ministerului Muncii, au raspuns invitatiei organizatiilor neguvernamentale de a face primul pas in initierea unui proces de elaborare participativa a documentelor ce vor fundamenta noile alocari din fonduri europene aferente perioadei programatice 2014-2020, in cadrul politicii europene de coeziune.  

In cadrul conferintei "Elaborarea participativa a documentelor europene strategice ale Romaniei 2014-2020", organizata in 23 noiembrie de Fundatia Soros  si Coalitia pentru Fonduri Structurale, Ionut Sibian, director executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile, a argumentat cateva dintre solicitarile organizatiilor neguvernamentale referitoare  i.a. la necesitatea:

  • clarificarii cadrului institutional ce fundamenteaza elaborarea in plan national a documentelor programatice
  • asigurarii reprezentarii organizatiilor neguvernamentale la nivel de decizie în cadrul structurilor instituționale create/ce vor fi create pentru dezvoltarea acestor documente
  • elaborarii şi publicarii unui calendar al procesului de elaborare a documentelor programatice, cu detalierea etapelor de lucru, a mecanismelor și instrumentelor de consultare vizate (în special maniera în care se ajunge la nivel local și regional), a resurselor alocate în acest sens și a instituțiilor responsabile.
  • Informarii din partea autoritatilor publice referitoare la stadiul in care Romania se afla in acest moment din perspectiva indeplinirii conditionalitatilor propuse de Comisia Europeana referitoare la alocarile bugetare pentru 2014-2020.

Ionut Sibian a facut apel la reprezentatii institutiilor pentru a incerca recridibilizarea acestor programe (i.e. actualele programe operationale)."Suferim de o decredibilizare a programelor, multe sunt mituri, dar este nevoie de recastigarea increderii beneficiarilor in aceste programe  si ca lucrurile se fac si se pot face transparent si bine".

Documentul comprehensiv al ideilor sustinute de organizatiile neguvernamentale se poate accesa AICI.
Cateva dintre mesajele cheie ale invitatilor:

Ministrul Leonard Orban:

  • "Este binevenit momentul discutarii si lansarii acestori dezbateri privind programarea 2014. De data aceasta, nu va spun ca e prea devreme sau prea tarziu, ci va spun ca e momentul potrivit.  De ce? Pentru ca, incepand cu prima parte a anului viitor MAEUR va lansa dezbaterea referitoare la un  document programatic care va prefigura Contractul de Parteneriat, numit Cadrul Strategic de Dezvoltare a Romaniei pe perioada 2014-2020. Documentul va constitui baza pentru elaborarea Contractului de Parteneriat, asemanator cu Planul National de Dezvoltare, dar ne propunem sa identificam un numar limitat de prioritati pe care le are  Romania [...] si pornind de la aceste prioritati ulterior sa definim care vor fi prioritatile in finantere si programele operationale ce vor fi constituite."
  • "Politica de Coeziune este pusa sub semnul intrebarii la nivel European; tine si de noi de a apara aceasta politica, nu numai la masa negocierilor si batand cu pumnul in masa, dar si dovedind  ca aceasta politica poate sa aduca plus valoare [...] Inclusiv in domenii ce tin de piata muncii, pregatirea, formarea pt aceasta piata, domenii legate care au fost mentionate anterior (i.e grupuri vulnerabile) etc."
  • "In perioada de programare viitoare va fi nevoie de solutii realmente novatoare astfel incat sa putem cheltui cat mai mult fondurile comunitare si cat mai mult sa putem cheltui de buna calitate acesti bani, solutii gen organisme intermediare private, de tip Jeremie sau alte revolving funds."
  • In acest proces este categoric nevoie de implicarea tututor actorilor nu numai guvernamentali, nu numai politici, dar si ai societatii civile. Pot sa va asigur din partea institutiei care va coordona procesul de elaborare a documentelor programatice ca avem intreaga disponibilitate si determinare ca sa organizam aceste consultari largi din perioada de formare a acestor documente, nu la finalul perioadei de a realiza aceste consultari din etapa de elaborare, nu la finalul perioadei [...]  asteptam contributiile dvs,  contam pe contributiile dvs. ."
  • "In scurt timp, probabil la inceputul lunii decembrie, vom face o propunere de realocare intre diferitele programe operationale , propunere care va trebui sa fie acceptata de Comisia Europeana."

D-na Carmen Ionel, director general AMPOSDRU "Nu stiam ca toate ordinele de ministru le punem pe site, dar daca e nevoie le punem. Deci dvs, banuiesc ca stiti ca AMPOSDRU este destul de transparent, da?"

Aceasta a fost completarea d-nei Ionel dupa mentionarea Ordinului de Ministru nr. 2346/18.10.2011, in baza caruia a fost constituit grupul de lucru tehnic la nivelul Ministerului Muncii pentru sprijinirea activitatii grupului de lucru interministerial creat la initiativa Ministerului Afacerilor Europene pentru evaluarea noului cadru de reglementare a viitoarei perioade programatice propus de Comisie. 

Alte elemente incluse in interventia Ministrului Orban s-au centrat pe listarea prioritatilor Ministerului Afacerilor Europene:

  • cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale - obiectiv esential pentru 2012: rata de absorbtie externa sa ajunga la min 20% (fata de rata actuala de aprox 4%); in termeni absoluti, sumele cheltuite pentru Politica de Coeziune ar trebui sa ajunga la cel putin 4 mld euro;
  • necesitatea simplificarii procedurilor, debirocratizarea procesului – procesde durata, care se rezolva in timp. Ministrul a a facut referire la faptul in mare parte excesul de birocratizare se datoreaza legislatiei nationale, mentionand insa faptul ca inclusiv la nivel European se pot simplifica procedurile, iar si esenta Comunicarii comisiei sustine acest demers;
  • transparentizarea intregului proces – deja s-au luat masuri, demers ce nu este simplu, datorita impedimentelor inclusiv la nivel politic. Exemplu: de anul viitor fiecare AM isi va publica pe site informatii detaliate, complete legat de modul de procesare a cererilor de rambursare, cu impunerea termenului maxim limita pentru procesarea cererilor de rambursare (45 zile).
  • cresterea rigurozitatii in domeniu: "pretindem rigurozitate institutiilor din domeniu, dar aceasta trebuie sa extinda inclusiv la nivelul beneficiarilor". Ministrul a avut o atitudine critica fata de prefinantarea de 30-40%, acuzand faptul ca acesti bani sunt blocati la nivelul beneficiarilor. Organizatiile neguvernamentale au contestat si contesta insa in continuare decizia adoptata de AMPOSDRU referitoare la restituirea prefinantarii, lipsa de obiectivitate in aplicarea acesteia (http://www.stiriong.ro/donatori/instrumente-structurale/coalitia-ong-uri-pentru-fonduri-structur).
  • cheltuirea de mai buna calitate a fondurilor comunitare trebuie sa fie principal directie de actiune in viitoarea perioada de programare, facand referire i.a. la calitatea si relevanta proiectelor depuse, respectiv calitatea proceselor de evaluare.
  • Romania are mult de lucru pentru indeplinirea conditionalitatilor ex-ante incluse in Comunicarea Comisiei si care fundamenteaza alocarea de fonduri; Ex. din sanatate unde este necesara alocarea unor fonduri semnificativ mai mari,bazat pe cereri justificate, insa pentru cheltuire este necesara existenta unei strategii nationale in domeniu si existent unui sistem de monitorizare care sa verifice modul in care sunt implementate elementele din strategie. Nici una dintre conditii nu este indeplinita de Romania in acest moment. Aceeasi situatie este si in alte domenii prioritare precum: educatia timpurie, roma, invatarea pe parcursul vietii, etc.

Resurse:
Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI de stabilire a unor dispozitii comune privind Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european, Fondul de coeziune, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala si Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime, care fac obiectul cadrului strategic comun, precum si de stabilire a unor dispozitii generale privind Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1083/2006.
Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI privind Fondul social european si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1081/2006.

Inregistrarea discutiilor din primul panel al Conferintei “Elaborarea participativa a documentelor europene strategice ale Romaniei 2014-2020” Video oferit de Privesc.Eu.

 
Material realizat de Stefania Andersen - Director Operational al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile