«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Afacerile sociale rezolva probleme sociale critice in mod sustenabil si responsabil

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2015-09-28


OMV Petrom, initiatorul competitiei de afaceri sociale Fabricat in Tara lui Andrei, colaboreaza cu Fundatia NESsT pentru expertiza si consultanta in domeniul antreprenoriatului social. Iata perspectiva partenerilor nostri asupra primului workshop dedicat celor 35 de finalisti din competitie.

Betty Varga este asociat in dezvoltarea afacerilor sociale in cadrul Fundatiei NESsT. Cu un background de 10 ani in domeniul social, Betty detine experienta in scriere si management de proiecte, coordonarea de servicii sociale, precum si managementul unei intreprinderi sociale.

Betty, care este rolul tau in calitate de trainer la workshop-urile Fabricat in Tara lui Andrei?

Rolul meu, alaturi de restul echipei de training, este de a pregati cadrul de dezvoltare a ideilor de afaceri sociale, de a introduce conceptele si pasii de lucru, traducandu-le in forme clare,  usor de inteles si aplicat. Acest lucru devine cu atat mai simplu de realizat, cu cat numarul exemplelor de succes creste, la care contribuie si numarul intreprinderilor sociale cu care am avut de-a face in cadrul primei competitii Fabricat in Tara lui Andrei, care revin ca modele de buna practica, dar si exemple de dificultati intampinate si ancorare in realitate.

Cum ti s-au parut participantii si proiectele pe care le-au propus anul acesta?

Desi numarul proiectelor depuse anul acesta a fost mai mic ca la prima editie, si procentul aplicatiilor invalidate a fost mult mai mic. Efectuarea unor interviuri online pentru primele 50 de idei preselectate a imbunatatit semnificativ procesul de evaluare a potentialului de piata si impact social pentru cele 35 de idei de afaceri sociale selectate sa intre in procesul competitional. Am ajuns astfel sa avem cele mai motivate si mai implicate 35 de echipe.

Dupa acest prim workshop, care tocmai s-a incheiat, toate aceste presupuneri s-au adeverit, avand ocazia sa cunoastem oameni frumosi si motivati, care lucreaza in diferite domenii si au experienta pe diferite segmente de activitate in domeniul business sau ONG. Urmeaza 7 luni de pregatire intensa, cu multe intrebari dificile, calcule, planificari si, pe scurt, multa munca, insa vestea buna este ca, inca de la aceasta prima intalnire directa antreprenorii au inteles ca singura competitie este cu ei insisi si calea pana in etapa de sustinere a planurilor de afaceri este deschisa pentru cei mai buni.

Care sunt cele mai dese intrebari pe care le-ai auzit de la participanti (temerile pe care le au sau acele aspecte pe care nu le stapanesc foarte bine)?

Intrebarile sunt diverse, in functie de specificul afacerilor sociale inscrise in competitie si/ sau gradul de implementare a planurilor de afaceri: cum sa ne diferentiem produsul si cum sa dam valoare pentru ceva ce exista deja pe piata, care este pretul corect pentru produsul/ serviciul oferit, cum sa planificam mai bine productia si cat de mult sa punem accent pe diversificarea produselor, ce metode de optimizare a productiei putem sa recomandam si, nu in ultimul rand, cum sa abordam diverse probleme intampinate la nivel de echipa.
Pentru a pune o afacere sociala pe roate trebuie sa mentii in echilibru destul de multe aspecte importante, unele de detaliu – de ex. calitate produs, proces de productie optimizat, angajati motivati, altele mai generale, ce tin de misiunea, viziunea organizatiei, segmentele de clienti, strategie de comunicare. Noi ii vom sprijini sa mentina acest balans, punand intrebarile importante, segmentand munca in bucati mici si coerente, anticipand riscuri, facand uneori lobby la nivel local sau creand legaturi cu experti din diferite segmente de business.
Tinand cont de experienta ta de pana acum, care e sfatul pe care l-ai da tuturor antreprenorilor si participantilor

Fabricat in Tara lui Andrei?

Unii intra intr-un domeniu in care nu au experienta si atunci sfatul meu este de a cerceta riguros ceilalti actori din domeniu si de a coopta in echipa o persoana care are cunostinta si expertiza in domeniu. Resursa umana este una dintre cele mai importante aspecte in orice fel de business si investitia in echipa se reintoarce de fiecare data inzecit prin eficienta, calitate, relatii bune cu clientii si implicit vanzari.
Si, legat de acest aspect, i-as mai indruma sa aleaga tot timpul calea respectului – respect fata de timpul celor implicati in proces, respect fata de sine si echipa prin a face cele mai riguroase si complete cercetari, respect fata de persoanele din grupurile vulnerabile cu care lucreaza.
Si nu in cele din urma, te rugam sa ne povestesti un pic despre proiectele si reusitele cu care va mandriti voi, ca organizatie non-profit, in ultimul an de zile.

NESsT Romania continua sa sprijine dezvoltarea economiei sociale prin lansarea de noi intreprinderi sociale. Astfel, anul acesta s-a finalizat cea de-a cincea competitie NESsT pentru intreprinderi sociale, care in cifre se traduce prin 80 de aplicatii primite, 14 echipe care au trecut prin etapa de pregatire si 2 castigatori de care suntem foarte mandri.

2015 a fost si anul parteneriatelor, lucrand alaturi de parteneri nationali si internationali, precum Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif) din Elvetia, Fundatia Alaturi de Voi (ADV) si Fundatia Civitas. 
Din octombrie 2014 avem de asemenea in implementare un proiect PosDru, prin care am reusit sa sprijinim start-up-ul a doua intreprinderi sociale in Timisoara, care angajeaza persoane din grupuri vulnerabile.
Pentru ca suntem familiari cu problemele pe care le intampina start-up-urile, NESsT incearca sa vina in intampinarea lor. Astfel, am demarat si un program de imprumuturi acordat intreprinderilor sociale. Primele astfel de business-uri care au beneficiat au fost din Peru, una din tarile din America Latina unde lucreaza NESsT, insa pe viitor ne dorim sa implementam acest tip de program si in Romania.

Sursa: http://www.taraluiandrei.ro/blog

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile