«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Magdas Hotel: o afacere sociala si o poveste frumoasa, posibila, care-i integreaza pe refugiati. In Viena.

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2015-10-14


Magdas este o afacere sociala si, mai mult decat atat, un model in acest domeniu. Deschis in februarie 2015, are deja multi vizitatori, iar povestea lui a facut cel putin inconjurul Europei. La putin timp dupa lansare, cei doi manageri primeau e-mailuri de la antreprenori din tarile vecine care ii intrebau daca pot importa conceptul, cereau detalii etc.

Modelul acestei afaceri sociale a avut, pe langa schema riguroasa a bugetului si implementarii, norocul de a-si fi gasit oamenii care, vibrand la ideea de bine social, isi propun sa mute muntii in loc. Iar Johanna (arhitect al biroului AllesWirdGut) are acest tipar – te magnetizeaza instant si te aduce pe frecventa energiei ei. In mod normal, Johanna trebuia sa fie “doar” arhitectul care se ocupa de proiect. Insa, asa cum da bine in tarile civilizate,  a fost mult mai mult de atat. A cautat sponsori, voluntari, solutii, ca fosta casa de batrani aproape in ruina sa devina azi hotelul care ii integreaza intr-o viata mai buna pe refugiatii si emigrantii din Viena.

De la fost azil la hotelul – afacere sociala
In 2014, aici inca era un azil pe care fundatia Caritas, din Austria, dorea sa il darame. Casa ajunsese intr-un asemenea stadiu al degradarii, incat costurile de renovare aratau ca e mai bine sa construiasca un nou sediu, dar nu chiar in centrul orasului. Aici au intervenit arhitectii si echipa de tineri manageri care conduce acum hotelul, care au propus fundatiei urmatorul “targ”: ii ajuta sa caute terenul pentru constructia azilului de batrani, iar in schimb le cer casa in ruina, pe care oricum voiau sa o darame, pentru o perioada de 5 ani, timp in care vor vedea cat de sustenabil va fi proiectul hotelului social.

Bugetul de 1,5 milioane de euro a fost extrem de strans pentru a transforma aproximativ 6.500 de metri patrati de ruina in hotelul la standarde designish. Au reusit cu ajutorul sponsorilor si partenerilor care au ales sa investeasca in acest proiect social cu totul nou. Iar Fundatia Caritas a contribuit consistent printr-o campanie de strangere de fonduri, in care puteau fi donati atat bani, cat si materiale de constructii sau piese de mobilier iesite din uz.

Pe langa faptul ca toate piesele din fostul azil au fost reciclate si transformate in obiecte cu noi functiuni, la acestea s-a adaugat mobilierul donat, si el transformat pentru a fi integrat economic si ingenios amenajarii hotelului. Acesta este motivul pentru care vei recunoaste multe piese de anii ’60 in decorul de la Magdas.

78 de camere ale hotelului sunt destinate turistilor, iar 21 refugiatior. Pe langa angajatii recrutati din randul emigrantilor si refugiatilor care nu au fost integrati pana acum pietei muncii  (asteptarea permisului de munca pentru unii dintre ei a durat pana la 10 ani), hotelul are un corp secundar, unde sunt cazati copii de pana la 15 ani, care au ajuns in Austria fara parinti. Acestia sunt supravegheati de mentori si asistenti in procesul lor de integrare si, in acelasi timp, interactioneaza cu cei care au reusit sa se integreze datorita job-ului la Magdas.

Am fost foarte curiosi cum poti conduce un hotel, cand ceea ce conteaza in angajarea personalului nu e nici pe departe experienta intr-un job similar, ci numarul de ani in care cineva a asteptat sa poata avea un job. Am aflat ca, pe langa prioritizarea cazurilor care aveau cea mai mare nevoie de un loc de munca, angajatii au fost integrati noii scheme de lucru in functie de atuurile lor specifice: talentul in bucatarie, la limbile straine (si atunci job-ul de receptioner era perfect), la organizare si detalii etc. Iar cu totii sunt coordonati de cateva persoane cu experienta serioasa in industria hoteliera.

Articolul integral poate fi accesat aici.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile