«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Comitetului Economic si Social European a aprobat AVIZUL privind construirea unui ecosistem financiar pentru intreprinderile sociale

Postata in: Noutati legislative
Data: 2015-10-15

Avizul este un excelent document de politica publica pentru dezvoltarea instrumentelor financiare specifice acestui sector. Poate fi citit integral aici.


In Avizul sau CESE subliniaza necesitatea de a considera accesul la finantare ca o componenta in ecosistemul integral necesar dezvoltarii si cresterii intreprinderilor din sectorul economiei sociale (IES).

Ecosistemul financiar ideal pentru IES include caracteristici precum o abordare multipartita, solutii de capital hibride sau „rabdatoare” insotite de scheme de garantare, deseori furnizate de institutii de finantare sociala care impartasesc valorile economiei sociale.

In egala masura, UE trebuie sa recunoasca IES prin introducerea unui factor de sprijin in Regulamentul privind cerintele de capital (RCC) . Aceasta ar genera mari beneficii pentru imprumuturile bancare in favoarea economiei sociale, fara niciun impact asupra finantelor publice.

Statele membre ar trebui sa actioneze in calitate de coinvestitori, pentru a sprijini crearea de fonduri etice, de fonduri de inovare sociala si de fonduri de capital de risc social, si sa faciliteze scheme de garantare publice. In plus, statele membre ar trebui sa aiba in vedere analizarea oportunitatilor de reducere a impozitelor pe venit (persoane fizice si juridice), precum si alte stimulente fiscale pentru deponenti si investitori deopotriva, in vederea atragerii de investitii in IES.

IES trebuie sa preia ele insele initiativa in ceea ce priveste dezvoltarea de instrumente precum autocapitalizarea, finantarea participativa si angajarea in parteneriate de finantare sociala, colectarea de resurse proprii si initierea de parteneriate.

Dar, pentru a valorifica pe deplin potentialul IES, toate statele membre trebuie sa dezvolte si sa implementeze planuri nationale de actiune pentru economia sociala, printr-o abordare care sa implice pe larg partile interesate, inclusiv reprezentanti ai societatii civile.

De asemenea, o atentie deosebita trebuie acordata interesului persoanelor fizice de a investi in initiative IES, in special la nivel de comunitate. Platformele de finantare participativa, donatiile si fondurile filantropice ofera o resursa-cheie de finantare pentru IES.

Sectorul economiei sociale genereaza el insusi fonduri sub forma de rezultat reportat, adesea incurajat de sistemul de scutiri fiscale. Optiunea de a acumula profituri care nu sunt distribuite membrilor (rezerve indivizibile) este folosita de cooperative ca instrument principal pentru finantarea propriei lor cresteri. Un alt instrument este optiunea ca membrii cooperativei sa participe la finantarea propriei cooperative, prin acordarea de imprumuturi voluntare (creditare sociala) care, in unele state membre, sunt reglementate prin legislatie specifica .

Institutiile financiare specializate, bancile sociale, etice si cooperative, precum si fondurile filantropice sociale de capital de risc ofera instrumente special concepute pentru IES. De exemplu, fondul italian de dezvoltare pentru cooperative a fost creat special pentru a promova si dezvolta cooperativele. Aceste fonduri sunt constituite folosind cele 3 procente percepute din profiturile anuale inregistrate de cooperative inainte de impozitare. Alte exemple sunt fondul de dezvoltare CoopEst si CGM Finance Consortium, care sunt sisteme financiare interne accesibile doar membrilor, care ofera „credite-punte” si care contribuie la depasirea problemelor in ceea ce priveste accesul la sistemul bancar obisnuit prin capacitatea contractuala a unui grup.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile