«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Romania este pe ultimul loc in UE la indicele de incluziune financiara

Postata in: Incluziune financiara
Data: 2015-10-30

30 octombrie, Bucuresti - Rezultatele cercetarii Accesul la servicii financiare si indatorare, realizata de Institutul de Economie Sociala, au fost prezentate ieri, la Bucuresti, in cadrul unei dezbateri organizata la sediul institutului. Studiul vizeaza 26 de teritorii din Romania si ofera detalii despre accesul la servicii financiare in randul celor interesati de serviciile caselor de ajutor reciproc din Romania.

Majoritatea respondentilor studiului sunt salariati intre 26-65 de ani cu venituri intre 750 si 1700 de lei. Aproximativ 43% dintre respondenti apartin grupurilor vulnerabile. Cercetarea creioneaza profilul utilizatorilor CAR, “Noi nu am mai reusit ca de la sistemul caselor de ajutor reciproc sa crestem banci locale, care sa capaciteze mediul rural, in special cooperativele. Am importat capital intre 2004 si 2008, 60-70% active bancare. Am presupus, in mod strategic, ca trebuie sa ne bancarizam cu ajutorul strainilor. Dumneavoastra ati ramas uitati in conditiile in care aveti 1 milion de membri. Ce fel de sistem este acesta, in care 1 din 4 clienti nu isi poate achita creditele (nn cum este in prezent la banci)? Faptul ca la CAR economisesti inainte de a contracta un credit este o alternativa. Se vede de la cap la coada ca este un sistem modest, in care oamenii incearca sa se intrajutoreze”, spune Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.

De remarcat in cadrul studiului este frecventa situatiilor in care persoanele din mediul rural raman fara medicamente (10 %) sau fara niciun venit (15 %). 14 % dintre respondentii din grupurile vulnerabile si 10% din mediul rural declara ca intampina lunar dificultati in a acoperi toate cheltuielile gospodariei, iar parte dintre acestia au restante la plata utilitatilor.

Romania este pe ultimul loc in UE la indicele de incluziune financiara. Un sistem financiar incluziv este acela care asigura accesul tuturor gospodariilor, inclusiv al  minoritatilor si intreprinderilor de toate marimile la toate serviciile financiare si sanatatea institutiilor financiare prin monitorizarea performantei acestora de catre factorii interesati si reglementari prudentiale corespunzatoare. De asemenea, este necesara existenta unei diversitati de furnizori de servicii financiare pentru a asigura alternativa cea mai cost-eficienta pentru consumatori  (furnizori privati comerciali, non-profit asa cum sunt casele de ajutor reciproc si chiar publici asa cum sunt bancile de economii).”, declara Ancuta Vamesu, coordonator Institutul de Economie Sociala.

Obtinerea unui imprumut de 1500 de lei pentru o urgenta este aproape imposibil pentru multi dintre respondenti. Serviciile financiare sunt utilizate intr-un procent scazut. 31.8% dintre acestia nu utilizeaza niciun serviciu al unei institutii financiare bancare sau non-bancare, mult sub media europeana. La nivelul UE 95 % dintre persoanele din mediul urban au cont la o institutie financiara, media nationala in Romania fiind de aproximativ 60%. Aproape 6% utilizeaza exclusiv serviciile CAR. Principalele motive pentru care serviciile financiare nu sunt utilizate sunt: insuficienta resurselor financiare si costurile ridicate ale acestora. Neincrederea in institutiile financiare este si ea printre factorii importanti.

Economisirea este destul de des practicata - aproape jumatate dintre respondenti au economisit in ultimele 12 luni anumite sume de bani, 61% dintre acestia isi tin economiile in casa.  37 % dintre respondenti declara ca au in acest moment un imprumut, iar principalul motiv este achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata. Marea majoritate prefera bancile si casele de ajutor reciproc ca principale surse de imprumut. IFN-uri de tip Provident sau Cetelem sunt preferate de doar 2% dintre respondenti, ponderea celor care apleaza la aceste imprimuturi fiind mai mare in randul celor din grupuri vulnerabile.

Studiul este realizat in cadrul proiectului ICAR – incluziune prin micro-Credit si Ajutor Reciproc – strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi, cofinantat prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Varianta completa a raportului de cercetare se gaseste aici.

Tema accesului la servicii financiare se va afla si pe agenda Conferintei Nationale a Economiei Sociale, organizata de catre UNACRS in parteneriat cu IES. Agenda preliminara este disponibila aici.

Pentru informatii suplimentare: Raluca Simbotin, coordonator comunicare, raluca.simbotin@fdsc.ro, 0758.231.012.

Institutul de Economie Sociala este un program al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Institutul este un centru de resurse pentru asociatii si fundatii cu activitate economica, Case de ajutor reciproc, cooperative si intreprinderi sociale. IES este editorul Atlasului Economiei Sociald in Romania. www.ies.org.ro.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile