«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Economia sociala are o existenta juridica si in Romania

Postata in: Noutati legislative
Data: 2011-11-29

Legea Asistentei Sociale, recent adoptata de Camera Deputatilor, contine si prima definitie legala a economiei sociale din Romania.
Astfel, conform legii, transmisa acum pentru promulgare Presedintelui Romaniei, "economia sociala reprezinta un sector ce cuprinde activitati economice care, in subsidiar si cu conditia mentinerii performantei economice, includ obiective de tip social" (art.6, lit l). Aceasta definitie pune mai mult accentul pe dimensiunea economica a sectorului, in detrimentul obiectivului social.

In varianta Legii Asistentei Sociale propusa initial de Ministerul Muncii si adoptata de Senat, definitia reflecta mai bine sectorul economiei sociale, astfel: "economia sociala se refera la activitatile organziate independent de sectorul public, construite pe valori democratice si al caror obiectiv principal nu este realizarea de profit ci producerea de bunuri si servicii in beneficial comunitatii, in favoarea persoanelor aflata in situatii care pot genera marginalizare si excluziune sociala." (art. 6, lit. k) Astfel, se observa ca, in opozitie cu definitia adoptata de catre Camera Deputatilor, aceasta definire pune mai mult accent pe dimensiunea sociala.

Legea adoptata de Camera Deputatilor mentioneaza economia sociala in cadrul masurilor integrate de asistenta sociala (art 53, alin.4): "In cadrul actiunilor multidimensionale ale procesului de incluziune sociala se inscriu si activitatile din domeniul economiei sociale, orientate spre generarea sau asigurarea de locuri de munca pentru persoanele prevazute la alin. (1). Organizarea si functionarea sectorului economiei sociale se reglementeaza prin lege speciala."

"Speranta noastra este ca in Legea Economiei Sociale vom gasi o definitie sectorului mai potrivita decat acestea doua la un loc" a declarat Ancuta Vamesu, Coordonator Economie Sociala in cadrul Institutului de Economie Sociala.

Cititi AICI textul Legii Asistentei Sociale,  in forma transmisa spre promulgare Presedintelui Romaniei.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile