«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Conferinta "Bariere institutionale si educationale la intrarea tinerilor pe piata muncii", 10 decembrie 2015

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2015-12-08

Centrul de Analiza si Dezvoltare Institutionala Eleutheria (CADI - Eleutheria) va invita la Conferinta "Bariere institutionale si educationale la intrarea tinerilor pe piata muncii", care va avea loc joi, 10 decembrie 2015, la Hotelul Minerva, Sala Hila, intre orele 13:30 si 17:00.

Conferinta isi propune sa contribuie la dezbaterea publica din Romania cu privire la barierele institutionale si educationale pe care tinerii le au de trecut in a-si incepe cariera profesionala. Avem, pe de o parte, bariere care tin de legile si reglementarile ineficiente care afecteaza piata muncii si, pe de alta parte, probleme create de regimul furnizarii serviciilor educationale in Romania.

Unele tipuri de bariere sunt mai vizibile, precum fiscalitatea excesiva din Romania, care explica de ce activitatea antreprenoriala este dificila si de ce, pe cale de consecinta, tinerii sunt cei mai afectati de un asemenea aranjament. Alte bariere sunt mai putin vizibile, precum salariul minim pe economie, venitul minim garantat ori costurile legilor si reglementarilor ineficiente. Desi formulate explicit pentru a fi in favoarea celor mai defavorizate categorii sociale aflate pe piata muncii, salariul minim si venitul minim garantat au efecte neintentionate negative chiar asupra celor pe care ar trebui sa-i protejeze; in cazul de fata, chiar asupra tinerilor.

Cat priveste educatia, presupozitia conform careia exista o unica marime care se potriveste tuturor este pervaziva in politicile publice din Romania. Alte aranjamente institutionale sunt insa posibile: de la alternative private, precum firmele de training, la parteneriatele public-privat in educatia vocationala, liceala sau universitara.

Invitatul special este Pierre Garello, Profesor de stiinte economice la Universitatea din Aix-en-Provence si Director al Institutului pentru Studii Economice – EuropaDezbaterea are loc pornind de la suplimentul publicistic cu aceeasi tema, care va fi lansat cu aceasta ocazie si care aduce impreuna analizele a peste 20 de contributori din mediul academic si din societatea civila. Publicatia poate fi consultata in atasament.

Conferinta este organizata in cadrul proiectului Initiative pe piata muncii in mediul rural POSDRU/135/5.2/S/130296, derulat in perioada 31 martie 2014 – 15 decembrie 2015. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile