«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

"Legea privind subventionarea serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si culte" ameninta fragila sustenabilitate a unor servicii sociale cheie furnizate de ONG-uri

Postata in: Noutati legislative
Data: 2011-11-29

 

In data de 11.11.2011 Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a postat pe site-ul propriu, pentru dezbare publica, noul proiect de lege privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociatii, fundatii si cultele recunoscute de lege.
Noul act normativ va abroga Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala, precum si prevederile referitoare la finantarea activitatilor de asistenta sociale cuprinse in OG nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de asistenta sociala apartinand cultelor religoase. 

Cititi aici proiectul de Lege privind subventionarea din fonduri publice a serviciilor sociale

Proiectul de lege pleaca de la premisa falsa ca in Romania functioneaza contractarea serviciilor sociale. In realitate, oricat de mult si-au dorit acest lucru asociatiile si fundatiile, autoritatile locale nu au pus in aplicare aceasta masura.
Pana la reglementarea acestui mecanism, noul proiect de lege va duce la inchiderea multor servicii functionale, in lipsa finantarilor de la bugetele locale.
Un studiu pe care l-au realizat anul trecut ARAS in cooperare cu APADOR-CH arata ca doar 14% din autoritatile locale respectiv 3% din cele judetene au acordat sprijin in baza Legii 34 suma totala fiind de 4.787.171 lei. 

Cititi aici studiul APADOR – ARAS "Durabilitate si continuitate in serviciile sociale" 

Prin aceasta intentie de a schimba legislatia privind subventionarea serviciilor sociale, Ministerul Muncii nu acorda importanta necesara asigurarii continuitatii si sustenabilitatii serviciilor furnizate in prezent in regim public-privat in Romania.
Art. 3, alin. (1) din proiectul de lege precizeaza ca, de la bugetul de stat, se pot acorda subventii pentru: “a) infiintarea si/sau furnizarea de servicii sociale in comunitatile rurale, b) servicii sociale in primii trei ani de functionare, infiintate in comunitatile in care aceste servicii nu exista si sunt necesare membrilor comunitatii respective.”
Necesitatea dezvoltarii retelei de servicii si in mediul rural este clara, dar, serviciile specialziate si chiar unele servicii primare sunt organziate la nivel judetean sau inter-comunitar sau chiar inter-judetean din ratiuni de cost-eficienta si de economii de scala. Problema care se pune este in primul rand asigurarea sustenabilitatii si eventual a dezvoltarii acestora.
Intrebarea fireasca care se pune este: “In conditiile propuse de actuala lege, cum si cand vor fi co-finantate (subventia acoperind numai o mica parte a costurilor) serviciile sociale furnizate in prezent in regim public-privat in Romania?”

Institutul de Economie Sociala va propune sa participati la dezbaterea acestui proiect de lege pentru a formula un set de amendamente pe care sa le propunem Parlamentului. Persoanele interesate sunt rugate sa transmita un mesaj la adresa de email: adrian.secal@fdsc.ro

 

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile