«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Cum poti folositi noul Cod Fiscal pentru a scadea impozitele si taxele platite de intreprinderile sociale

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2016-01-21

Nimanui nu-i place sa plateasca taxe si impozite, indiferent daca vorbim de persoane fizice sau juridice. In Romania sentimentul de aversiune fata de taxele platite la stat este puternic. Acest lucru se datoreaza  nenumaratelor cazuri de frauda din fondurile autoritatilor cat si proastei gestionari a  banilor. Majoritatea companiilor incearca sa gaseasca modalitati legale prin care sa plateasca impozite mai mici. In fiscalitate exista principiul prin care orice companie este libera sa-si organizeze activitatea astfel incat sa poata sa-si optimizeze platile de taxe si impozite.

In Romania, Codul fiscal desi este greu de inteles si creeaza dificultati in interpretarea lui, ofera totusi cateva portite prin care o companie poate sa beneficieze de facilitati fiscale.


Cele mai importante le descriu mai jos.

    1. Daca achizitionati calculatoare, soft, echipamente, utilizati facilitatea profitului reinvestit. Veti beneficia de o facilitate fiscala de pana la 16% din valoarea bunului


Noul Cod Fiscal introduce noi categorii de bunuri care pot sa beneficieze de facilitatea profitului reinvestit. Calculatoarele si softurile se adauga echipamentelor si instalatiilor industriale, iar achizitiile unor bunuri din aceste categorii pot sa beneficieze de facilitatea privind profitul reinvestit. Compania trebuie sa repartizeze in rezerve valoarea profitului scutit de impozit, avand obligatia sa pastreze bunul achizitionat cel putin jumatate din durata de utilizare economica.

Legislatie: art 22 Codul Fiscal

    2.  Acordati salariatilor tichete de vacanta, tichete cadou in locul primelor sau bonusurilor. Aceste tichete sunt scutite de plata contributiilor CAS, CASS.

De la 1 ianuarie 2016 cheltuielile sociale au crescut la 5% din totalul cheltuielilor salariale. Aceste cheltuieli sociale pot fi folosite la: acordarea de cadouri cu ocazia sarbatorilor, tichete de vacanta sau tichete cadou. Cadouri acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste, Craciun, 1 Iunie, 8 Martie nu se impoziteaza la nivelul salariatului, daca valoarea cadoului este sub valoarea de 150 lei.

Pentru tichetele de vacanta se plateste impozit pe venit , dar sunt scutite de la plata contributiilor sociale. Se pot acorda tichete de vacanta doar daca compania a obtinut profit in anul fiscal anterior. Nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariaţilor sub forma de tichete de vacanţă este contravaloarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară , pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Pentru tichetele cadou se plateste impozit pe venit , dar sunt scutite de la plata contributiilor sociale. Contravaloarea tichetelor cadou trebuie cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli al companiei.

Legislatie: art 25 alin 3 lit b ,art 142 lit r Codul Fiscal

    3.  Alegeti ca perioada de amortizare fiscala pentru active valoarea minima stabilita in catalog.

Veti plati un impozit pe profit mai mic. Companiile au posibilitatea sa aiba doua metode de amortizare: o amortizare fiscala folosita la calculul impozitului pe profit si care este stabilita prin lege si o amortizare contabila care va fi folosita la calculul  rezultatului net al companiei si care este stabilita de managementul companiei

Durata de functionare din punct de vedere fiscal se stabileste folosind catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe. In acest catalog fiecare mijloc fix are alocata o plaja de ani, o valoare minima si una maxima,  compania avand posibilitatea alegerii duratei normale de functionare cuprinsa intre aceste limite

Daca o companie alege perioada minima de amortizare va inregistra o cheltuiala lunara mai mare cu amortizarea, ceea ce va duce la un profit mai mic si implicit la un impozit pe profit mai mic.

Legislatie: art 28 alin 23 Codul Fiscal

    4. Folositi amortizarea accelerata pentru echipamente

Daca societatea detine echipamente sau instalatii industriale poate sa foloseasca amortizarea
accelerata. Acest tip de amortizare da posibilitatea companiei sa amortizeze in primul an pana la 50% din valoarea bunului. Inregistrarea amortizarii accelerate va deteremina scaderea impozitului pe profit.

Legislatie: art 28 alin 8 Codul Fiscal

    5. Constituiti un grup fiscal din punct de vedere al TVA-ului.

Va ajuta la optimizarea platilor de TVA. Companiile care au capitalul social detinut de cel putin 50% de aceiasi actionari si sunt arondate la aceeasi autoritate fiscala pot constitui un grup fiscal din punct de vedere TVA.

Grupul fiscal ajuta grupul de companii in care unele societati  au TVA de plata iar altele TVA de
recuperat.

Legislatie: art 269 alin 9 Codul Fiscal

    6. Livrati constat bunuri catre anumiti clienti? Trimiteti aceste bunuri in regim de custodie.

Se vor optimiza astfel platile de TVA. In cazul in care livrati constant marfuri catre anumiti clienti, discutati cu acestia sa livrati marfa in regim de custodie.

In cazul marfurilor in custodie exista obligatia facturarii in momentul in care bunurile sunt luate din gestiunea de custodie de catre client. In acest fel vanzatorul va plati TVA doar in momentul ridicarii marfurilor din regimul de custodie.

Legislatie: art 270 alin 1, art 320 alin 5,6,7 Codul Fiscal

    7.  Oferiti servicii care necesita mai multe etape de executie? Facturati initial proforme
In acest fel veti plati TVA doar in momentul incasarii facturii proforme. Companiile care presteaza servicii cu mai multe etape de executie, cum sunt serviciile de construcţii-montaj, consultanţă, cercetare, pot sa treaca in contractele cu clientii ca serviciile sunt considerate executate dupa aprobarea clientului. Astfel furnizorul poate sa emita facturi proforme, deci va inregsitra venituri si va plati TVA-ul doar in momentul incasarii facturii proforme.

Legislatie: art 281 alin 7 Codul Fiscal

    8.  Daca faceti sponsorizari acestea se scad din impozitul pe profit

Incepand cu 1 ianuarie 2016, platile reprezentand sponsorizari se scad din impozitul pe profit, daca valoarea sponsorizarii nu depaseste cumulativ  0,5% din cifra de afaceri (anterior era 0,3 %) si 20% din impozitul pe profit datorat.

Legislatie: art 25 alin 4 lit i Codul Fiscal

    9. Daca business-ul este pe un trend de crestere, puteti sa optati pentru plata anticipata a impozitului pe profit

Pentru companiile in care profitul creste anual, se recomanda plata anticipata a impozitului pe profit.
In acest fel compania va plati in timpul anului un impozit pe profit mai mic, diferenta de cash putand sustine dezvoltarea companiei.

Alte avantaje sunt: predictibilitatea platilor aferente impozitului pe profit si usurinta calculului
aferent impozitului pe profit.

Legislatie: art 41 alin 2 Codul Fiscal

Sursa: Hotnews

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile