«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Masa Rotunda "Punct. Si de la capat"

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2011-12-05

Masa Rotunda "Punct. Si de la capat. Invitatie la actiune si parteneriat pentru insertia socio-profesionala a persoanelor in dificultate"

In conditiile in care populatia activa a Europei este in scadere, cand cei aflati in campul muncii trebuie sa sustina un numar din ce in ce mai mare de persoane inactive, unde chiar si inainte de criza, 80 de milioane de persoane (din care 19 milioane copii) erau expuse riscului saraciei iar 23 de milioane de persoane sunt in somaj, Uniunea Europeana a plasat cresterea inteligenta, durabila si incluziva in inima strategiei de crestere economica “Europa 2020”.

Printre obiectivele Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 se numara: o rata a ocuparii de cel putin 70% din totalul populatiei active, reducerea drastica a abandonului scolar la 11.3% si diminuarea cu 580 000 a numarului de persoane care sufera de saracie.

In data de 24 noiembrie 2011, numerosi actori romani din domeniul incluziunii sociale -peste 60 de reprezentanti ai institutiilor dedicate si ai ONG-urilor cu experienta in domeniu -  experti europeni din 15 tari membre UE si reprezentanti ai reletei Europene a intreprinderilor sociale de insertie ENSIE au participat la Masa Rotunda "Punct. Si de la capat. Invitatie la actiune si parteneriat pentru insertia socio-profesionala a persoanelor in dificultate", aducand  o contributie relevanta pentru a identifica bune practici si a propune solutii care pot duce la indeplinirea obiectivelor Romaniei.

Evenimentul a avut doua parti, o parte introductiva privind domeniul incluziunii sociale si o a doua parte in care au avut loc trei ateliere simultane de discutie.

Introducerea in tematica mesei rotunde a fost sustinuta de dl. Daniel Daianu, economist si profesor universitar SNSPA, fost Ministru al Finantelor si europarlamentar cu prezentarea "Black Swans on the Rise and Increasing Social Strain",  dna. Ancuta Vamesu, coordonator economie sociala, FDSC, cu prezentarea "Economia sociala - actor cheie in insertia socio-profesionala a persoanelor in dificultate din Romania" si de doi reprezentanti ai retelei europene ENSIE, dna. Charlotte Gruber, presedinte ENSIE care a prezentat principalele referinte la retea, si dna. Maria Nieves Ramos, FAEDEI Spania si vicepresedinte ENSIE, cu prezentarea "O economie umana, durabila, incluziva - experienta spaniola."

Cele trei ateliere de discutie tematice simultane din a doua parte a intalnirii au initiat o munca de identificare, confruntare, exemplificare din "teren" - experienta obstacolelor, solutiilor si propunerilor de schimbare pentru dinamizarea politicilor publice din domeniu, avand ca teme urmatoarele subiecte:

1. Politici sociale pe timp de criza: austeritate bugetara, economii pe termen scurt vs investitii sociale pe termen lung? Moderator Gabi Mihaela Comanescu, Motivation.  Raportor Patrizia Bussi, ENSIE.

2. De ce politicile de  incluziune activa nu sunt posibile fara politici pasive de asistenta sociala? Moderator Elena Marinescu, Samusocial. Raportor Francesco Aloisio, Serviciul APEL.

3. Insertia prin activitatea economica? Cum poate convinge IAE in contextul obiectivelor nationale pentru Europa 2020? Moderator Adela Marin, Complete Training. Raportor Mihaela Vetan, CRIES.

Doua initiative concrete s-au nascut cu aceasta ocazie la propunerea celor prezenti, astfel:  la care va invitam sa participati:

1. Crearea unui colectiv de lucru care sa continue munca din cadrul mesei rotunde prin identificarea de solutii si bune practici, care vor fi transcrise intr-un plan de actiune - o Carte Alba pentru Insertia prin Activitatea Economica in Romania, care va fi difuzata la nivel national de catre toti participantii nationali si la nivel european de reteaua ENSIE - European network of Social Integration Enterprises.

Pana acum reprezentanti ai Ministerelor, Directiei generale de asistenta sociala, Administratiei Penitenciarelor, ONG - urilor care au ca misiune integrarea persoanelor cu dizabilitati, tinerilor postinstitutionalizati, persoanelor adulte fara adapost, familiilor monoparentale sub pragul de saracie etc. s-au unit in aceasta initiativa.

2. Semnarea documentului de constituire a retelei nationale a intreprinderilor sociale de insertie a persoanelor in mare dificultate, excluse sau vulnerabile pentru o reprezentare la nivel national si european si o voce la nivelul strategiilor locale si politicilor publice - respectand criteriile europene ale intreprinderilor sociale de insertie prin activitatea economica pentru persoane in mare dificultate, care va deveni membru ENSIE si retelele din care face parte ENSIE - IRIS, Social Economy Europe.

Pentru mai multe detalii referitoare la aceste doua propuneri va invitam sa luati legatura cu dna Raluca Ouriaghli, director executiv la Asociatia  Ateliere fara Frontiere, email raluca.ouriaghli@atelierefarafrontiere.ro

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile