«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Sa invatam din experienta intreprinderilor sociale de succes

Postata in: Exemple de urmat
Data: 2016-02-23

 

 

 

In cadrul proiectului "New Crops - Antreprenoriat social pentru crearea de noi oportunitati pentru persoanele excluse social din zonele rurale", IES alaturi de partenerii sai din Spania, Italia si Suedia a elaborat 16 studii de caz ale intrerpinderilor sociale sau cooperativelor de succes din cele 4 tari. Va prezentam un prim exemplu din Romania, Asociatia Caritas Campulung.

Asociatia Caritas Campulung – croitorie, ferma sociala, restaurant – 14 ani de antreprenoriat social sustenabil, 35 de locuri de munca

Asociatia CARITAS Campulung a infiintat o serie de intreprinderi sociale de insertie de success, intr-un oras de dimensiuni medii din Romania (Campulung - 30.000 locuitori), cu o retea limitata de servicii sociale. Aceasta si-a diversificat portofoliul de intreprinderi avand in vedere contextul pietei locale, si a avut venituri stabile din activitatile sale economice in ultimii 15 ani, 80% din fonduri provenind din veniturile din afacerile proprii. Activitatile sale sunt destinate femeilor - femei tinere victime ale traficului de fiinte umane, mame singure si fete orfane care provin din institutiile de ingrijire a copiilor.

Asociatia Caritas Campulung este un bun exemplu de cum poate fi gestionata o intreprindere sociala de insertie intr-un mediu in permanenta schimbare, atat al pietei cat si al beneficiarilor. De la inceput, managerii intreprinderilor sociale Caritas au trebuit sa se adapteze in mod creativ modificarilor aparute fie in profilurile beneficiarilor, fie ale diferitelor piete unde concurau, astfel ca scopul social al intreprinderilor si succesul lor economic sa fie intr-un bun echilibru.

Forma juridica /modelul de organizare al intreprinderilor sociale este acela ca sunt sectii interne / atelierele ale Asociatiei Caritas Campulung, nu sunt inregistrate in mod legal ca entitati separate, iar profiturile lor sunt luate in considerare ca activitate economica a asociatiei (a se vedea mai jos –1.7. Mediul de politici publice) Aceasta forma de organizare a fost decisa inca din anii de pornire ai atelierelor, dupa ce Caritas a incercat sa colaboreze cu doua intreprinderi traditionale al caror start-up le-a finantat si pe care le-ar fi sustinut in continuare, daca ar fi angajat beneficiare ale asociatiei. Cu toate acestea, colaborarea nu a mers, pentru ca dupa ce aceste intreprinderi s-au infiintat si au devenit pe deplin functionale, managerii lor au devenit mult mai interesati de partea de afaceri si de obtinerea profitului, decat de scopul social al colaborarii - integrarea tinerelor femei. Caritas a trebuit sa-si retraga sprijinul si astfel managerii au concediat fetele. In aceasta situatie, o solutie pentru asociatie ar fi fost sa infiinteze intreprinderi separate, avand Asociatia Caritas ca unic asociat, dar Consiliul asociatiei a decis ca aceasta optiune ar fi doar o povara suplimentara pentru administratie, fara a avea avantaje majore. Avand in vedere ca legea nu interzice, nici nu sustine aceasta posibilitate, fetele au fost toate angajate de Caritas Campulung si repartizate in diferite ateliere.

Varianta completa a studiului de caz este disponibila la acest link.

Va invitam sa consultati si celelalte 15 studii de caz elaborate in cadrul proiectului la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile