«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Asociatiile si cooperativele agricole, parte a economiei sociale - o prioritate pe agenda Guvernului - pachetul "Clasa de mijloc la sate"

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2016-03-22

 

 

 

Asa cum anuntam in urma cu cateva zile, premierul Dacian Ciolos a lansat la Alba Iulia pachetul "Clasa de mijloc la sate". Ce prevede acesta in privinta asocierii? Cum vi se par masurile propuse?

Problema identificata: 1% dintre fermieri sunt membri ai unei asociatii, fata de peste 50% media UE si peste 90% in statele cele mai dezvoltate.

Viziunea: Fermierul este membru intr-o o asociatie prin care achizitioneaza input-uri agricole (seminte, ingrasaminte) si prin care vinde productia sau o proceseaza pentru a-i creste valoarea.

Solutii: Studiile arata ca reticenta la asociere nu este cauzata in asa de mare masura de mentalitate, cat de alegerile economice pe care oamenii sunt obligati sa le faca - nu se asociaza daca asta inseamna dubla impozitare. Se propune:

  • eliminarea dublei impozitari, si alte politici fiscale.
  • masuri specifice din PNDR (9.1.- Grupuri de producatori si 16.4. - Cooperarea pe lanturi scurte), incurajarea asocierilor care vand local produse cu valoare adaugata.
  • accent pe informare si formare profesionala, consiliere, adaptata nevoilor fermierilor mici si medii
Mai multe detalii despre planul guvernului, schemele de sprijin si tintele asumate sunt disponibile la acest link.
Pachetul raspunde strategic unei constatari cheie dintr-un studiu din 2012 al profesorului Ioan Paun Otiman.

Fermele foarte mari nu raspund nevoilor sociale: zonele cu cele mai mari ferme din Romania coincid cu cele de saracie extrema, harta saraciei rurale suprapaunandu-se aproape perfect cu harta zonelor unde se regasesc suprafete mari de teren agricol in proprietate privata sau a statului (Administratia Domeniilor Statului).

O detaliere a celor sapte directii strategice propuse este disponibila la acest link.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile