«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Aiudul a gazduit laboratorul de economie sociala

Postata in: Evenimente sector (Ro)
Data: 2016-04-12

 

 

Aiudul a gazduit in perioada 2-8 aprilie cursul international de formare pentru lucratori de tineret* "Social Economy Lab - revitalizing small towns and villages" ("Laboratorul de Economie Sociala - revitalizam orasele mici si satele"). Proiectul implementat de Societatea pentru Consum Responsabil intruneste 23 de participanti din Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Lituania, Macedonia, Romania, Spania si Turcia, si are ca scop imbunatatirea competentelor lucratorilor de tineret in educatia antreprenoriala a tinerilor si in abordarea antreprenoriatului social in cadrul activitatilor lor comunitare ca o solutie alternativa la problemele sociale, de mediu si economice ale oraselor mici si satelor.

Migratia tinerilor catre orasele mari, rate ridicate ale somajului, lipsa unor solutii alternative la criza socio-economica si ecologica actuala, spiritul civic redus si lipsa de modele antreprenoriale de succes si responsabile sunt problemele fundamentale cu care se confrunta orasele mici si satele din Europa de Est. Intreprinderile sociale reprezinta un model alternativ de afaceri care poate genera un impact social, de mediu si economic pozitiv asupra comunitatii locale, aducand o valoare sociala bunurilor si serviciilor produse si oferind oportunitati de angajare.

Astfel, proiectul vine sa promoveze initiativele de antreprenoriat social ca solutii inteligente pentru revitalizarea vietii socio-economice in orasele mici si pentru a aduce inapoi acasa generatia tanara. Cursul s-a axat pe identificarea si exersarea metodelor si practicilor utilizate de catre lucratorii de tineret in dezvoltarea si formarea antreprenoriatului social in randul tinerilor. In mod special accentul s-a pus pe cum ne putem transforma tinerii din observatori pasivi in actori activi pe scena locala a economiei sociale din orasele mici si satele noastre.

In cadrul cursului de formare, lucratorii de tineret din cele 9 tari au dezvoltat idei de solutii la problemele tinerilor din orasele mici precum Aiudul, au interactionat cu comunitatea locala, au explorat diverse abordari in lucrul cu tinerii si si-au dezvoltat capacitatea de a sprijini tinerii in dezvoltarea abilitatilor acestora de antreprenori sociali. Activitatile proiectului s-au desfasurat in mai multe locatii, inclusiv in Parcul Municipal si in zona Pietei, punand in valoare spatiile publice din Aiud ca spatii ce pot fi utilizate pentru activitati de invatare in context non-formal.

Agenda cursului a inclus de asemenea promovarea unor modele rurale de bune practici din sfera economiei sociale, care s-a materializat prin vizitarea Asociatiei Hip-Tep din Leorintsi a Asociatiei pentru Turism Activ Trascau din Rimetea.

Desi cursul de formare s-a incheiat, actvitatile proiectului continua cu elaborarea unui set de instrumente - metode, activitati, resurse informationale si motivationale - care sa sprijine lucratorii de tineret din toate tarile in promovarea antreprenoriatului social in randul tinerilor. Acest set de instrumente urmeaza sa fie pus la dispozitia publicului larg in luna iunie.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Programul Erasmus+, Actiunea Cheie 1 - Mobilitatea lucratorilor de tineret.

Organizatia gazda a proiectului, Societatea penru Consum Responsabil este o asociatie non-profit care implementeaza proiecte in domeniul consumului si productiei sustenabile, al dezvoltarii durabile si consumului colaborativ, educatiei, actionand inspre dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a comunitatilor locale in particular, si a societatii umane in general. Activitatile SRC includ proiecte de educatie si consultanta, si sunt indreptate spre dezvoltarea intelegerii si punerii in aplicare a conceptului de consum responsabil in mod special in randul tinerilor.

* Lucratorul de tineret reprezinta o resursa pentru tineri, organizatii si comunitati, realizand activitati de informare, indrumare si sprijin pentru tineri. Rolul lui este sa-i ajute pe tineri sa se descurce si sa-si dezvolte abilitatile. Totodata, tinerii pot fi ajutati sa se integreze mai usor in comunitate.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile