«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Studiului de evaluare a necesarului de resurse financiare pentru investitii si dezvoltare a intreprinderilor sociale din Romania - principalele concluzii

Postata in: Stiri IES
Data: 2016-04-27

 

 

Institutul de Economie Sociala (FDSC) si Eurom Consultancy and Studies SRL, firma de consultanta cu expertiza in domeniul microfinantarii, au prezentat luni, 25 Aprilie 2015 studiul de evaluare a necesarului de resurse financiare pentru investitii si dezvoltare a intreprinderilor sociale din Romania. Va aducem acum in atentie principalele rezultate si concluzii ale anchetei.

Raportul complet poate fi consultat la acest link.

Posibili clienti / beneficiari ai schemelor de sprijin derulate cu instrumente financiare sunt intreprinderi sociale IS cu dimensiuni medii si mari. Printre respondenti au fost 38% (13 IS) cu perioade de functionare de 2-5 ani, iar 20% (7) cu mai mult de 5 ani de functionare.

  • Credite

Exista interes in a accesa resurse financiare rambursabile atat pentru investitii (65%) cat si pentru capital circulant (56%), cele mai interesate de credite fiind societatile comerciale detinute exclusiv de Asociatii/ Fundatii, in proportie de mai mult de 80% si cooperativele, in proprtie de mai mult de 70%. Peste 80% dintre IS intentioneaza sa acceseze resurse financiare in moneda nationala Lei. Perioada de creditare a IS este in general mai mare, 2 ani pentru credit de mijloace circulante si peste 3 ani pentru investitii.

  • Garantii

Mai mult de 50% dintre IS care intentioneaza sa contracteze credite declara ca nu au  garantii suficiente, si ele asteapta instrumente financiare care sa includa garantie pentru maxim 80% din valoarea creditului. Valoarea medie a creditului solicitat de IS asociat garantiei facilitata de instrumente financiare, sa creasca peste media de 315 mii lei pentru creditul de investitii si de 150 mii lei pentru creditul de mijloace circulante, estimata in prezent de IS participante la studiu.

  • Asistenta tehnica

Peste 75% dintre IS care intentioneaza sa acceseze resurse financiare considera ca au nevoie de asistenta tehnica specifica pe parcursul procesului de accesare a instumentelor financiare, ceea ce denota o lipsa de cunostinte financiare specifice de planificare financiara a IS, de prognoza a evolutiei principalilor indicatori de performanta financiara si de evaluare corecta a sutenabilitatii si viabilitatii proiectelor de investitii in capacitati de productie si prestari servicii ale IS.

Conditii pentru intermediarii financiari care administreaza instrumente financiare destinate IS

Data fiind necesitatea de asistenta tehnica a intreprinderilor in derularea unor operatiuni cu finantare externa se recomanda:

  • Intermediarii care vor administra instrumentele financiare sa detina expertiza necesara finantarii unor organizatii de acest tip – de preferinta sa fie institutii care detin in portofoliu credit acordate unor intreprinderi de economie sociala – cooperative, asociatii si fundatii si un angajament pe termen mediu si lung in sprijinirea acestui sector, cu precadere finantatori din chiar sectorul economiei sociale – banci cooperatiste.

Dat fiind caracterul cel putin partial non-profit al intreprinderilor sociale, capacitatea acestora de plata a costurilor necesare finantarii – dobanzii este redusa. De aici rezulta necesitatea asiguaririi unor dobanzi si costuri ale garantiilor mici si pastrarea in general redusa a costurilor de operare care pot duce la un esec al pietei – un interes limitat al finantatorilor traditionali in aceasta piata. De aceea este necesar sa se aibe in vedere cu precadere institutii financiare care se pot califica la randul lor ca si intreprinderi sociale (care prin forma legala si /sau conditii staturare respecta criteriile de distributivitate limitata a profitului si a patrimoniului in caz de lichidare) pentru a se asigura respectarea caracterului social al finantarilor acordate. 

  • Intermediarii sa asigure consultanta necesara acesarii de credite / gaantii de catre IS
  • Analiza de bonitate a IS trebuie sa tina cont de specificul sectorului economiei sociale  care nu urmareste in principal obtinerea de profit / excedent finaciar, ci in special  impactul social al activitatilor de care le desfasoara. Analiza de viabilitate a investitiei, proiectului de dezvoltare a IS, sustenabilitatea IS intr-o piata concurentiala si indicatorii de impact social vor trebui sa faca parte din analiza cereii de finantare.
  •  In proiectarea instrumentelor financiare pentru sectorul EC, institutiile financiare trebuie sa ia in considerare faptul ca lansarea de produse financiare la costuri comerciale sau apropiate de costurile comerciale, analiza cererilor de creditare fara o analiza de impact economico-social, neadaptarea la cerintele de perioada de creditare, gratie, moneda de acordare a creditului, etc. nu  vor avea impactul  estimat, IS preferand mai degraba sa isi amane sau chiar anuleze proiectele de investitii dacat sa pericliteze stabilitatea financiara a organizatiei.
  • Promovarea instrumentelor financiare trebuie sa urmeze canalele de informare specifice, retelele de intreprinderi sociale existente astfel incat sa se asigura cai intreprinderile, inclusiv cele din mediul rural au acces la aceste informatii.

Cadrul legal recent aprobat, Legea nr. 219/2015 privind economia sociala, ale carei norme de aplicare sunt in dezbatere publica, va crea premisele dezvoltarii sectorului economiei sociale.

Instrumentele financiare destinate dezvoltatii sectorului sunt prevazute in programele operationale 2013 -2020 cu finantare din Fonduri Structurale, dar si in programul Comisiei Europene, programul EaSI, implementat si co-finantat de BEI si FEI si in programele donorilor internationali.

Produse  financiare proiectate si lansate de institutiile finaciare  romanesti: Banci si IFN-uri,  pentru sectorul economiei sociale, complementare instrumentelor financiare existente, pot contribui decisiv la dezvoltarea viabila si sustenabila a sectorului si la realizarea obiectivelor cu  impact social ale IS.

CONCLUZII

1. Intreprinderile sociale din Romania au un acces extrem de limitat la finantare in prezent. Singurele surse de finantare disposnibile pana in prezent au fost fondurile europene acestea avand un caracter ocazional / imprevizibil

2. Este necesara dezvoltarea, diversificarea si cresterea surselor de finantare disponsibile intreprinderilor sociale atat in faza de start-up cat si in faza de dezvoltare. Astfel este necesar sa se ia urmatoarele masuri:

  • Alocarea corespunzatoare de fonduri pentru programul de granturi destinat intreprinderilor de economie sociala in cadrul Programului Anual de finantare ale Guvernului pentru IMM si respectarea calendarului de derulare a acestuia anual conform legii. Dupa adoptarea Normelor la Legea economiei sociale toate conditiile vor fi indeplinite pentru pregatirea si lansarea acestuia.  
  • Sprijinirea dezvoltarii instrumentelor financiare necesare dezvoltarii acestora si disponibile deja celorlalte IMM si anume credite (inclusiv obligatiuni cooperatiste), garantii si instrumente de investitii.
  • Alocarea instrumentelor financiare destinate acestui sector din Programul Operational Cpaital Uman POCU obiectiv specific 4.1 in mod strategic, dupa experienta altori tari in dezvoltarea unor instrumente si institutii financioare dedicate sectorului si nu doar a unor scheme temporare de credit/garantare. 
  • Sprijinirea institutiilor financiare din Romania in accesarea fondurilor disponibile prin programul EASI al Comisiei Europene pentru dezvoltareea si/sau co-finantarea acestor scheme 

3. Programul Operational pentru Capital Uman (POCU) 2014-2020 prevede fonduri care sa finanteze: Consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala de a functiona intr-o maniera auto-sustenabila si Masura 4.16 Consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala – granturi si instrumente financiare.

Pentru prima data, in finantarea proiectelor se utilizeaza atat granturi (imprumuturi nerambursabile) cat si instrumente financiare care sunt  de regula rambursabile, imprumuturi  in combinatie cu subventii pentru dobanzi, garantii, asistenta tehnica asociata accesarii  instrumentelor financiare. Si tot pentru prima data, in implementarea acestor instrumente financiare se vor implica administratori de fonduri: institutii financiare, care vor putea conduce analiza de sustenabilitate a beneficiarului in conditiile utilizarii instrumentelor de  financiare.

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile