«  Acest site este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013  »

Analiza CRPE privind asocierea - element cheie pentru dezvoltarea agriculturii in Romania

Postata in: Actualitate in Romania
Data: 2016-06-22

 

 

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) lanseaza o prima analiza a sectorului asociativ in scop economic, cel al cooperativelor agricole, analiza ce evidentiaza dimensiunea scazuta a sectorului si gradul incipient de dezvoltare in aceasta directie.

Cercetarea este realizata in programul  ”Dezvoltare rurala prin antreprenoriat si asociere” sustinut de Romanian-American Foundation (RAF), vine in contextul dezbaterilor privind politici publice care sa targheteze reformarea sectorului asociativ agricol din Romania. Analiza porneste de la date oficial ale Oficiului National al Registrului Comertului privind situatia cooperativelor agricole din Romania la inceputul anului 2015, iar baza de date a fost completata cu informatii din documentele oficiale disponibile online pe website-urile altor institutii publice.

Astfel, intre 2009 si 2013 s-au infiintat 499 de cooperative agricole. Regiunea Nord-Est insumeaza aproape un sfert din totalul cooperativelor agricole existente in Romania. In 2014, din totalul de 743 de cooperative infiintate, doar 390 de cooperative au depus bilant la sfarsitul anului. Cele mai multe cooperative agricole sunt de gradul 1si au un numar redus de membri.

Mai mult, din cele 63 de cooperative agricole care au ca activitate legumicultura, doar 13 au declarat cifra de afaceri mai mare ca zero in 2013, si 15 in 2014. Dintre acestea, doua au fost create prin programul RAF, ceea ce denota situatia actuala extrem de nefavorabila privind desfacerea legumelor romanesti pe piata autohtona.

 

Astfel, CRPE sustine eforturile concertate in vederea consolidarii sectorului cooperativelor agricole si sustinerea dezvoltarii unor entitati asociative care respecta principiile cooperatiste.

Sursa: aici

 

ANUNTURI / STIRI ORGANIZATIE
Evenimente Stiri Resurse Cercetari
toate stirile
Evenimente Angajari Training
toate anunturile